Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Για εθνική σύμπνοια και ενότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα, το σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στη στάση της Αγκυρας. «Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση.

Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία, σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Λοβέρδος: Αρραγές το εθνικό μέτωπο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πέρα από τις συνήθεις, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο, μιλώντας μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ σημείωσε ότι τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εκδηλώθηκαν «διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος. Αυτό είναι καλό».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος.
«Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, η οποία εκπροσώπησε το ΜέΡΑ25 στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση υπό τον Νίκο Δένδια μετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.
ατρούγκαλος: Δεν υπάρχει λόγος για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αυτή τη στιγμή.

«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος που κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για την παράνομη δραστηριότητα της Αγκυρας στην Κύπρο. Παράλληλα ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις «σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη, και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου».
«Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.