
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.
Πέριξ του 1,87% και 1,90% το επιτόκιο
Τελικά από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing και το allocation θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).Η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια). «Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.
Τι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία για το νέο 15ετές ομόλογο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα κέρδη της Ελλάδας από το 15ετές ομόλογο θα είναι τα εξής:- Η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση.
- 15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη!
- Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
- Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δις ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για Ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού.
- Έτσι η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.
- Μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032 που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου