«Σταθερή μας επιλογή είναι να μετατρέψουμε τον πόλεμο απέναντι στον αόρατο εχθρό σε μια πολύ θετική παρακαταθήκη για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πατρίδα για όλους μας κυρίως και πρώτα απ’ όλα για εσάς τους νέους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε στελέχη της ΟΝΝΕΔ στα οποία απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν στο πλαίσιο τη δράσης ΟΝΝΕΔ talks#2, που έγινε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επισημαίνοντας ότι το 2020 θα το θυμόμαστε με το ίδιο πολιτικό και ψυχολογικό βάρος που θυμόμαστε το 1974.
«Το 2020 θα μείνει στην ελληνική ιστορία σαν μια χρονιά με ένα πολύ μεγάλο πολιτικό και ψυχολογικό βάρος στην πορεία του τόπου. Πρόσφατα το παρομοίασα με την πολύ μεγάλη αλλαγή που σηματοδότησε η Μεταπολίτευση το 1974, όταν έπεσε η δικτατορία και  επανήλθε η Δημοκρατία στη χώρα κατ’ αρχήν στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της ΝΔ και του ανθρώπου που το 1974 ένωσε την δημοκρατική Ελλάδα προκειμένου να σταθεροποιήσει την επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος και να οδηγήσει τη χώρα στην τροχιά προς την ΕΟΚ τότε, τον προάγγελο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέχουμε. Φυσικά δεν είναι ίδιες οι καταστάσεις, είναι διαφορετικές, αλλά επαναλαμβάνω ότι το πολιτικό και ψυχολογικό βάρος είναι παρόμοιο με την πολύ μεγάλη μεταβολή που σηματοδότησε η Μεταπολίτευση του 1974», είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να θέσει πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Εξήρε την αυτοπειθαρχία που έδειξαν μέχρι  σήμερα οι πολίτες και τόνισε ότι με τη στάση μας οι Έλληνες γκρεμίσαμε ένα ακόμη στερεότυπο.
Τόνισε ότι «η μάχη με τον κορωνοϊό δεν τέλειωσε» και ότι «οι Έλληνες μέσα από την αυτοσυνείδησή μας πετυχαίνουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση».  Επισήμανε ότι οι μέρες που θα έλθουν από οικονομικής πλευράς θα είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις, σημειώνοντας ότι είναι μια εποχή ενότητας και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Κάλεσε το πολιτικό σύστημα «να δείξει όρους δημιουργικού διαλόγου και ήρεμης αντιπαράθεσης και κυρίως ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης», ενώ απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό και να επιστρέψει στο παρελθόν του 2012 και του 2015, όταν βασίλευε η τρέλα και ο λαϊκισμός στη χώρα, αλλά πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και ενωτικά για να πάνε καλά τα πράγμα μέχρι το τέλος».
Αναφερόμενος στην στάση της Ευρώπης επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες και γι’ αυτό «Όλη η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να σταθούν όρθιες και να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας».
Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα δώσουμε μάχη για να το βελτιώσουμε: «Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά ταυτόχρονα αγαπάμε και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά θέλουν η Ελλάδα να είναι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Και ο καθένας αγωνίζεται το σπίτι του να το κάνει καλύτερο. Άρα εμείς οι Έλληνες αγωνιζόμαστε η Ευρώπη να γίνεται καλύτερη. Δεν θα απογοητευθούμε από τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός αγωνίζεται και δίνει μάχη σε όλα τα διεθνή fora. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος αν οι γείτονές του, οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη είναι δυστυχισμένοι. Κανείς δεν μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του σε κοινωνίες που έχουν εξαθλιωθεί από τον κορωνοϊό. Άρα θα πρέπει να υπάρξει στην πράξη αλληλεγγύη και πιστεύω στο τέλος της ημέρας αυτό θα συμβεί».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει βούληση από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών να αξιοποιηθεί το κίνημα εθελοντισμού που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και μετά την κρίση, ο κ. Θεοδωρικάκος, επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον εθελοντισμό. Συγκεκριμένα είπε:
«Ασφαλώς και είναι στις προθέσεις μας να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την εθελοντική διάθεση, ειδικά των νέων ανθρώπων. Πρέπει πρώτα να συνεχιστεί να γίνεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις δράσεις του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και σε άλλες δράσεις που θα αναπτυχθούν. Πολλοί Δήμοι το ονόμασαν αυτό «Βοήθεια στο σπίτι plus», γιατί δίπλα στους παραδοσιακά ωφελούμενους αυτού του προγράμματος ανέπτυξαν και μια σειρά άλλες δράσεις. Όμως θέλω να συζητήσουμε από κοντά, κάποια στιγμή, ένα θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Με ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε ως εθελοντές. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να θεσμοθετήσουμε τον εθελοντισμό. Και ειδικά τον εθελοντισμό που αναπτύσσεται δίπλα στην Αυτοδιοίκηση που είναι η διοικητική οντότητα που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην κοινωνία και στους πολίτες. Και ο εθελοντισμός κρίνεται κυρίως από την παρέμβασή του σε αυτά που καθημερινά περνούν οι πολίτες και ιδίως οι συμπολίτες μας που έχουν αυξημένες ανάγκες».
Για τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την κρίση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:
«Πιστεύω ότι την τελευταία δεκαετία πολλά πράγματα που βιώσαμε οι Έλληνες άλλαξαν τους πολίτες. Δεν είμαστε ακριβώς οι ίδιοι όπως ήμασταν το 2011 ή το 2015. Έχουμε την ιδιομορφία να έχουμε περάσει μια τεράστια κρίση με μνημόνια, με σκληρές υποχρεώσεις, με δύσκολες καταστάσεις. Και θυμόμαστε όλοι ότι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η φασαρία, ο τελείως εγωιστικός τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Η πλήρης αμφισβήτηση του κράτους, όλα αυτά δεν οδήγησαν πουθενά. Οδήγησαν στο να επιδεινωθεί η κρίση, στο να κρατήσει περισσότερο, να χάσουμε περισσότερα χρήματα και δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα. Αυτή είναι μια εμπειρία την οποία οι Έλληνες την έχουμε. Τώρα σε αυτήν την κρίση που βιώνουμε, με αυτήν την γνώση και την εμπειρία είχαμε την απαίτηση από την κυβέρνηση να μας πει την αλήθεια. Και να μας προετοιμάσει για κάτι που δεν ήμασταν έτοιμοι.
Έχουν συμβεί μια σειρά αλλαγές στην ελληνική κοινωνία αλλά απαιτείται και η κατάλληλη ηγεσία. Απαιτείται η κατάλληλη πολιτική αυτής της ηγεσίας. Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν αυτή η κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός πάνω απ’ όλους, είχε καθυστερήσει να πάρει αυτά τα μέτρα και είχε συμβεί και στην Ελλάδα αυτό που συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε τα θέματα θα τα συζητούσαμε πολύ διαφορετικά. Πιστεύω ότι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να το βλέπουν θετικά και δημιουργικά και όχι ανταγωνιστικά. Πρέπει όλοι οι Έλληνες και όλα τα πολιτικά κόμματα να είμαστε χαρούμενοι που η Ελλάδα γλίτωσε με ελάχιστες απώλειες χάρις σε αυτές τις έγκαιρες πολιτικές αποφάσεις, χάρις στην υπευθυνότητα που έδειξε και η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό μάθημα και για το πολιτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να δείξει όρους δημιουργικού διαλόγου και ήρεμης αντιπαράθεσης και κυρίως ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό και να επιστρέψει στο παρελθόν του 2012 και του 2015, όταν βασίλευε η τρέλα και ο λαϊκισμός στη χώρα , αλλά πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και ενωτικά για να πάνε καλά τα πράγμα μέχρι το τέλος. Και όταν γυρίσουμε στην κανονικότητα τότε είναι και πιο εύκολη η πολιτική αντιπαράθεση».
Στην εισήγησή του ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, είπε ακόμη:
«Περνάμε πρωτοφανείς ημέρες στη χώρα. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία, για την κυβέρνηση, για το πολιτικό σύστημα, για τους νέους της Ελλάδας. Πιστεύω ότι ποτέ κανείς σας δεν είχε φανταστεί ότι μπορεί να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση, ότι θα χρειαστεί να περιορίσουμε δραστικά την ελευθερία μας, στοιχειώδεις βασικές ελευθερίες, ότι θα χρειαστεί να κλειστούμε στο σπίτι μας και ότι αυτό θα είναι μια προσφορά και μια συμβολή στην ίδια τη ζωή και στην ίδια την ασφάλεια καθενός από εμάς, αλλά και στο σύνολο των πολιτών αυτής της πατρίδας. Άρα η πραγματικότητα είναι ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Είναι σπουδαίο ότι ο πρωθυπουργός, πρώτος απ’ όλους στην Ευρώπη, έβαλε πάνω απ’ όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μερικοί μπορούν να το ακούν και να λένε ότι αυτό είναι δεδομένο. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται για πολύ σπουδαία απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι εύκολο πράγματα όταν γνωρίζεις ότι θα υπάρξουν βαριές οικονομικές συνέπειες και η χώρα θα οδηγηθεί σε έναν οικονομικό γολγοθά, να παίρνεις αυτές τις αποφάσεις. Όμως ήταν μια απόφαση πάρα πολύ σωστή, καίρια, ευτυχώς πάρθηκε έγκαιρα και αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στην κυβέρνηση και το κράτος στην πολιτεία.
Στη χώρα έχουμε περάσει καταστροφές, τραγωδίες, δυστυχήματα και ατυχήματα για τα οποία μετά η κοινωνία  κατηγορεί το κράτος, το ανύπαρκτο, το ελαττωματικό, το πελατειακό κ.λπ. Εδώ είχαμε μία περίπτωση όπου οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για το κράτος μας και ταυτιστήκαμε με το κράτος μας, γιατί καμία επιτυχία αυτού του κράτους δεν θα μπορούσε να υπάρξει εάν δεν υπήρχε η πολύ συνειδητή αυτοπειθαρχία των Ελλήνων, οι οποίοι έσπασαν άλλο ένα στερεότυπο.  Οι Έλληνες σπάσαμε άλλο ένα στερεότυπο ότι είμαστε ένας απείθαρχος λαός, ένας λαός να μου επιτραπεί να πω λίγο χύμα, που δεν μπορεί να εργαστεί συντεταγμένα αλλά αν οι Έλληνες όταν πιστέψουμε στον στόχο, στα δύσκολα βάζουμε τα δυνατά μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Δείξαμε αλληλεγγύη, στρατεύτηκαν πολύ ισχυρές δυνάμεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού σε αυτή την προσπάθεια.
Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνατε, για τη συμμετοχή που είχατε με εθελοντικές ομάδες και στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τις υπόλοιπες τις εθελοντικές δράσεις που αναπτύξατε, την αιμοδοσία που κάνατε. Έχετε κάνει μια σπουδαία δουλειά και έχετε δώσει ένα πανίσχυρο «παρών» δείχνοντας ότι η νέα γενιά όχι απλά δεν είναι αδιάφορη αλλά είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και είναι εδώ για να βάλει τη σφραγίδα της την επόμενη μέρα.
Εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών είχαμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, από την αρχή, οργανώσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τη χώρα, διευκολύναμε πάρα πολύ τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο με ευέλικτα ωράρια, με διευκόλυνση των γονέων που είχαν και έχουν παιδιά μέχρι 15 ετών, που πήγαιναν ή πηγαίνουν στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο. Συμβάλλαμε καθοριστικά στην ψηφιοποίηση  του ελληνικού κράτους. Οι πολίτες αρχίζουν να βλέπουν ότι οι Υπηρεσίες βάζουν τέλος στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία του πολίτη και βεβαίως στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου και αυτές με τη σειρά τους να αποτελέσουν πυλώνες κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων παρέχοντας μια σειρά υπηρεσίες όπως το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και μια σειρά άλλες δράσεις που υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές.
Όλα αυτά είναι μια μεγάλη πρόκληση να συνεχιστούν, να ενταθούν. Η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Από την επόμενη Δευτέρα μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πειθαρχημένοι γιατί η φιλοσοφία των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός είναι ότι θα κάνουμε κάποια βήματα ελευθερίας, θα ξανοιγόμαστε να το πω έτσι, θα μετράμε το αποτέλεσμα για μία-δύο εβδομάδες και αν όλα πηγαίνουν καλά θα συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα. Εάν δούμε μεγάλα προβλήματα μπορεί να υποχρεωθούμε σε επαναφορά μέτρων. Αυτό όλο σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μεγάλη ετοιμότητα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα που έχει αρχίσει εδώ και δύο περίπου μήνες, να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που επαναλαμβάνω ότι είναι πρωτόγνωρη. Είναι μια πρόκληση η επιτυχία στο αύριο. Πιστεύω ότι τα «όπλα» που αποκτήσαμε είναι πολύ ισχυρά. Οι Έλληνες μέσα από την αυτοσυνείδησή μας πετυχαίνουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Εκεί που υπήρξαμε το «μαύρο πρόβατο» για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σήμερα είμαστε ένα παράδειγμα θετικό για το πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση χωρίς να υπάρχουν, ευτυχώς, σοβαρές ανθρώπινες απώλειες. Κάθε άνθρωπος βέβαια που φεύγει από τη ζωή είναι μια απώλεια για εμάς. Φυσικά πρώτα απ’ όλα για τους δικούς του αλλά για όλους μας. Αλλά έχει τεράστια σημασία να δώσουμε τη μάχη για να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Είμαστε σε καλό δρόμο, θα συνεχίσουμε έτσι, θα κρατήσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας γιατί οι μέρες που θα έρθουν, ιδίως από οικονομική άποψη, είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολες. Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη και ολόκληρη η ανθρωπότητα θα πληγούν από το μεγάλο υφεσιακό κύμα αλλά πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους και σε αυτό το σχέδιο θα κληθούν να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις. Ας αφήσουμε στο χθες τις σκληρές και κομματικές αντιπαραθέσεις, είναι μια εποχή ενότητας και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Έτσι το βλέπει η ΝΔ, έτσι το βλέπει ο Πρωθυπουργός, έτσι πιστεύω ότι το βλέπουν και οι ΟΝΝΕΔίτες και οι ΟΝΝΕΔίτισσες».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, είπε:  
«Ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτήν την σπουδαία παρακαταθήκη που μας αφήνουν αυτές οι πολύ δύσκολες ημέρες. Όλη αυτή η ανταπόκριση κράτους και κόσμου να είναι τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα την επόμενη μέρα. Ίσως ωριμάσαμε λίγο πιο γρήγορα, πιο βίαια, αλλά μπορεί να είναι και για καλό. Πολλά βήματα έγιναν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Το δεύτερο είναι να δοθεί εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, γιατί νομίζω ότι την αξίζουν. Γιατί πέραν των πτυχίων και των δυνατότητων που έχουν, δείχνουν ότι έχουν ψυχή και θάρρος και ότι αντιλαμβάνονται τα μεγάλα. Το τρίτο, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο μεγάλη παραμένει η απειλή. Στην Ιταλία οι 260 θάνατοι χαρακτηρίσθηκαν ως ελπίδα αισιοδοξίας. Στην Ελλάδα έχουμε τον μισό αριθμό σε δύο μήνες. Όπως είπαμε και για τη δημόσια διοίκηση και υγειονομικά και συνολικά αυτό δεν έγινε στην τύχη. Και θα το επισημαίνω μέχρι να φύγει εντελώς αυτός ο κίνδυνος. Δεν το κάνουμε για να το διαφημίσουμε αλλά γιατί αυτή είναι η προτεραιότητα. Εύχομαι και αισιοδοξώ ότι η δεύτερη φάση παρότι θα είναι πιο δύσκολη γιατί έχει μέσα την ατομική ευθύνη, θα είναι ακόμα πιο πετυχημένη. Μακάρι να πάνε όλα καλά».
Απαντώντας ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Συμφωνώ μαζί σου Παύλο. Ας κρατήσουμε την υπευθυνότητα και την αισιοδοξία, η οποία είναι ρεαλιστική γιατί βασίζεται σε αυτό που ζήσαμε και στη σταθερή μας επιλογή ότι θα μετατρέψουμε τον πόλεμο απέναντι στον αόρατο εχθρό σε μια πολύ θετική παρακαταθήκη για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πατρίδα για όλους μας κυρίως και πρώτα απ’ όλα για εσάς τους νέους ανθρώπους».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.