coronavirus_petsas
Τη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι συνέβαλε στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας πως τον Μάιο και τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά και με προσοχή, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι από τις 27 Απριλίου θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια, όπως και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, και με συγκεκριμένες διαδικασίες. Ερωτηθείς για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών σε επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Όπως εξήγησε, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία για ένα διάστημα. Το ζήτημα είναι πώς από το υπάρχον καθεστώς με τις περιορισμένες μετακινήσεις να φτάσουμε σταδιακά σε ένα καθεστώς χωρίς περιορισμούς, κάτι οποίο θέλει προσεκτικό σχεδιασμό. Το θέμα είναι να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς να βγούμε από το σπίτι μας, υπογράμμισε.

«Εβδομάδα με την εβδομάδα, 15νθήμερο με το 15νθήμερο, θα επιστρέφουμε στην κανονική ζωή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα. Σε εκείνη τη φάση θα δοθεί μεγάλο βάρος και έμφαση στον τουρισμό, αλλά και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων.

Όσο αφορά στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε πως η κυβέρνηση «ακούει τις συμβουλές των ειδικών» και πως αυτό το ζήτημα συνδέεται με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. το ποια είναι η δομή σε κάθε σπίτι, αν υπάρχουν σε αυτό ηλικιωμένοι ή ευάλωτα άτομα. Όπως είπε πρέπει να εξεταστούν διάφορα πρακτικά θέματα, αφού «για να πάει το παιδί στο σχολείο προϋποθέτει ότι δε θα πάει το μεσημέρι να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά».

Σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, είπε πως «καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν τι τους ξημερώνει στις 25.

«Η φουρτούνα είναι για όλους τους Έλληνες και γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, λέγοντας με νόημα ότι, «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών εργαζομένων που έχουν μειωμένα ή καθόλου εισοδήματα, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ληφθεί για τις τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι, «όπως πήραμε αποφάσεις μπαίνοντας στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και βγαίνοντας».

Ξεκαθάρισε ότι, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δε θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, θεωρώντας βέβαιο ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα 150 και πλέον κρούσματα που διαγνώστηκαν σε δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι και είπε πως το ζήτημα είναι να αποτρέψεις τη διασπορά στην κοινότητα, γι’αυτό και η κυβέρνηση πήρε περαιτέρω μέτρα. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι ελπίζουμε όλοι να θυμόμαστε αυτή την περιπέτεια σαν περιπέτεια και όχι σαν εφιάλτη», κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.