Στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αύριο ο Νίκος Δένδιας ...
Η διαχείριση της κατάστασης στην Ευρώπη όπως αυτή προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, συζητήθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην ήπειρο αλλά και να συζητήσουν σχετικά με τον συντονισμό των κρατών-μελών και των Ευρωπαϊκών οργάνων για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, εξετάσθηκαν τρόποι αξιοποίησης του κοινού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης. Τονίσθηκε, επίσης, η ανάγκη διασφάλισης επάρκειας ιατρικού υλικού στα κράτη-μέλη.

Η δήλωση του Ν. Δένδια
«Όλοι συμφωνήσαμε ότι ενώπιον μιας κατάστασης ανάλογης κρισιμότητας, η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα μέλη εκείνα που υφίστανται τις πλέον τραγικές επιπτώσεις. Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει την αλληλεγγύη της σε διεθνές επίπεδο, μέσω της παροχής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Συζητήθηκαν, επιπλέον, τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της παραπληροφόρησης εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και η ανάγκη καλύτερης προβολής των επίσημων δημόσιων μηνυμάτων. Από πλευράς μας, επιμείναμε στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, υπό το φως και της πρόσφατης εμπειρίας μας στο μεταναστευτικό.

Έγινε, ακόμα, μία εκτίμηση των μακροπρόθεσμων γεωστρατηγικών επιπτώσεων της πανδημίας και συζητήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μίας στρατηγικής για τη θέση της Ευρώπης την επόμενη μέρα. Σε συνέχεια δε της προχθεσινής κοινής δήλωσης των 13 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράσθηκε η ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και της τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης, στον αγώνα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκα στη σημασία της έναρξης της επιχείρισης IRINI, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλισθούν επαρκή μέσα που θα την καταστήσουν ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η επιχείρηση αυτή, τη σύσταση της οποίας υποστηρίξαμε ενεργά, συνιστά σημαντική ώθηση στην προσπάθεια όλων μας προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.