Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.


Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου - καθώς η ενημέρωση πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα - ανέφερε πως περισσότερα από 3,5 εκατ κρούσματα του κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως και έχουν διαπιστωθεί 245.474 θάνατοι. Ως σήμερα έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό περισσότεροι από 1,132.000 ασθενείς.

Ο κύριος Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται 2.626. Από αυτά, 55,4% είναι άνδρες, ενώ 595 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1203 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα, 37 ασθενείς κορωνοϊού παραμένουν διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα, 78 ασθενείς με κορωνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

1 νέο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 144. Από αυτούς 38 ήταν γυναίκες, με ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη. Το 92,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 79,332 κλινικά τεστ για τον κορωνοϊό.


«Στη χώρα μας που είχε το πλεονέκτημα να ελέγξει την αρχική φάση της πανδημίας» μπορούμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού. «Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία όλων πέρασε, δεν έφρασε ακόμη ο χρόνος που η ζωή μας θα επιστρέψει στο πριν» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου που τόνισε πως τα μέτρα προστασίας είναι κατά προτεραιότητα η τήρηση αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών με καλό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού και οι μάσκες για την κάλυψη προσώπου.

Η χρήση μάσκας ένα επιπλέον όπλο ενάντια στον κορωνοϊό
«Κατά την πρώτη φάση δεν ήταν σε προτεραιότητα η χρήση της μάσκας παρά μόνον από υγειονομικούς και αυτούς που φρόντιζαν στο σπίτι δικούς τους ασθενείς» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος που κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σημασία τη χρήση μάσκας.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και δεν θέλουμε να διασπείρουμε την ασθένεια στους γύρω μας» υπενθύμισε ο κ. Χατζηγεωργίου, για την οδηγία της επιτροπής από τις πρώτες ώρες της πανδημίας. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως οι μάσκες με βαλβίδα αποσυμπίεσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού ενέκρινε οδηγίες και τρόπους που μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα. Όπως είπε, σημαντική παράμετρος αποτελεί το υλικό του υφάσματος, κατά προτίμηση 100% βαμβάκι, αλλά και η ύφανση που θα πρέπει να είναι αρκετά πυκνή.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλένονται με νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς. Αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν μπορούν να ξαναφορεθούν.

Νίκος Χαρδαλιάς: Να υψώσουμε νέο τείχος στον κορωνοϊό
Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, εβδομάδα είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείας, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας,

Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.

Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα ανερχόταν μέχρι λίγο πριν την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου υγείας σε 144. Μια 76χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είναι το 8ο θύμα του κορωνοϊού, από την κλινική «Ταξιάρχαι» όπου και παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα πριν από 10 ημέρες.

Δηλώσεις Πέτρα λίγο πριν την πρώτη άρση μέτρων για τον κορωνοϊό
Για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων μίλησε νωρίτερα σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.«Θα ακούμε τους ειδικούς και θα προχωράμε βήμα-βήμα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση και μετά θα κάνουμε το επόμενο βήμα.» τόνισε ο Στελιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας σκοπός είναι να μην υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. Σχετικά με τα πρόστιμα για τη χρήση μάσκας ο κ. Πέτσας είπε ότι «η τιμωρία ποτέ δεν ήταν λύση. Η πολιτεία δεν είναι για πρόστιμα, αλλά για κατευθύνσεις», ενώ συμπλήρωσε πως «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο γι’ αυτό σε κάποια μέρη η χρήση της είναι σύσταση».

Λίγες ώρες απομένουν από την πρώτη άρση μέτρων για τον κορωνοϊό
Πρόκειται για την τελευταία ενημέρωση της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πριν ξεκινήσει και πάλι δειλά, δειλά η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Στις 4 Μαΐου τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι: λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.