Σε ένα μπαράζ άνευ προηγουμένου – ημέρα Κυριακή μάλιστα – 52 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά και 13 υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά προχώρησε η Άγκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.
Αλλά βέβαια οι Τούρκοι είχαν «σημαδέψει» την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ.Φλώρου στα ακριτικά νησιά και στα ελληνικά φυλάκια.

13 υπερπτήσεις

Μετά την παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου στην περιοχή των Οινουσσών γύρω στις 11.30 το πρωί, ακολούθησαν συνολικά 13 υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Οινούσσες, Παναγιά, Λειψούς, Αρκιούς.
Συνολικά, 10 τουρκικά μαχητικά F-16 (5 ζευγάρια) προχώρησαν σ’ αυτόν τον νέο γύρο προκλήσεων από τις 11.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα αλλά άμεσα πήραν δυναμική απάντηση από ισάριθμα ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν και τα ανάγκασαν να απομακρυνθούν εκτός Ελληνικού Εναέριου Χώρου.
Φαίνεται πάντως ότι οι Τούρκοι εκνευρίζονται από τις άμεσες αναχαιτίσεις, γι’ αυτό και σε έξι περιπτώσεις υπήρξαν εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με τα ελληνικά αεροσκάφη.