Ρωσία : Ποινή φυλάκισης 16 ετών για κατασκοπεία σε πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ | in.gr

Σε 16 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία καταδικάστηκε ο Πολ Γουέλαν, πρώην μισθοφόρος των ΗΠΑ, από δικαστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα. Η υπόθεση, η οποία ήδη έχει διαρκέσει ολόκληρους μήνες, έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.
Πίσω από ένα τζάμι και ενώπιον του δικαστηρίου, ο Γουέλαν ύψωσε ένα πλακάτ με φράσεις όπως «Δίκη – Απάτη», «Καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων» και «Η ζωή του Πολ έχει αξία» («Paul’s Life Matters»).
Στη συνέχεια, ο Γουέλαν ζήτησε από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Βρετανίας και του Καναδά να «δώσουν τέλος σε αυτή την πολιτική φάρσα».

«Πρόκειται για την γλοιώδη, βρώμικη πολιτική της Ρωσίας. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο», δήλωσε ο Γουέλαν.

Ο Γουέλαν, ο οποίος είναι πολίτης των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Βρετανίας και του Καναδά, συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Μόσχας το 2018 από ρωσικές αρχές που τον κατηγόρησαν για ανάμειξη σε διεθνή συνωμοσία κατασκοπείας. Έκτοτε βρισκόταν στην φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα και η δίκη του πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο δικηγόρος του, Βλάντιμιρ Ζερεμπένκοβ, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ένα flash drive είχε «φυτευτεί» στον Γουέλαν χωρίς να το γνωρίζει, το οποίο περιείχε «κρατικά μυστικά», κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Ρωσία. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι ο Γουέλαν πιάστηκε με «τα δάχτυλα στο μέλι».
Ο Γουέλαν διαψεύδει τις καταγγελίες για κατασκοπεία, ενώ καταγγέλλει ότι του αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη στο διάστημα της κράτησής του. Η οικογένειά του επιμένει πως το ταξίδι του στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να παρευρεθεί σε έναν γάμο και ότι έχει συλληφθεί άδικα.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του Γουέλαν

Ο Ζερεμπένκοφ δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι ο Γουέλαν πιστεύει ότι παρακολουθούνταν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επί χρόνια, από τη στιγμή που άρχισε να επισκέπτεται τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ζερεμπένκοφ, ο Γουέλαν είχε πολλούς Ρώσους φίλους, «πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στο στρατό» και μία από τις επαφές του εργάζεται «υπό τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών». Το τελευταίο άτομο φέρεται σύμφωνα με τον Γουέλαν να του παρέδωσε και το flash drive.
Ο Ζερεμπένκοφ υποθέτει επίσης ότι η καταδίκη του Γουέλαν θα χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο προκειμένου να επιτύχει την ανταλλαγή του με δύο Ρώσους υπό αμερικανική κράτηση, των Βίκτορ Μπουτ και Κονσταντίν Γιαροσένκο.
Ο δικηγόρος προσθέτει ότι ο πελάτης του θα υποβάλλει έφεση: «Υπάρχουν σημαντικές ελπίδες για θετική έκβαση, όμως η πολιτική λογική πίσω από αυτή την υπόθεση, η αρνητική στάση απέναντι στις ΗΠΑ και τα παιχνίδια των μυστικών υπηρεσιών ίσως οδηγήσουν και πάλι σε ατυχείς αποφάσεις», σημειώνει ο Ζερεμπένκοφ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ότι ο Γουέλαν δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικός κρατούμενος ενώ έχει «καταδικαστεί για αδικήματα που αποδείχθηκαν στο δικαστήριο».

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, καταδίκασε την ποινή ως «παρωδία δικαιοσύνης» σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μετά την απόφαση.

«Αν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο στον Πολ, μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε. Μια μυστική δίκη που δεν του επιτρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του… μια παρωδία δικαιοσύνης ως επιστέγασμα του γεγονότος ότι του έχει υποστεί φρικτή μεταχείριση», κατήγγειλε.
«Με όλη την κριτική που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των ετών, ιδίως των τελευταίων, ένα πράγμα που δεν τους έχω ακούσει ποτέ να επικρίνουν είναι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας, η δέσμευσή μας στις διαδικασίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα… οι καταδίκες πραγματοποιούνται μετά από δημόσια δίκη. Αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα στον Πολ από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο Σάλιβαν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις επικρίσεις των Ρώσων αξιωματούχων για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Η απόφαση θα βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, αναφέρει ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «περιπλέκει τις διαδικασίες μας γύρω και από άλλα ζητήματα».

Ο Σάλιβαν σημειώνει ότι δεν έχει δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ότι ο Γουέλαν δεν είχε δικαίωμα να επιλέξει την υπεράσπισή του, ούτε να φέρει μάρτυρες ενώπιον των δικαστών.

Η οικογένεια του Γουέλαν έχει επίσης καταδικάσει την απόφαση, ενώ ο αδερφός του δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τους είχε κάνει ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει μεν υποχώρηση από την πλευρά τους, αλλά ότι ο Γουέλαν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί σε τέτοιου είδους συζητήσεις μόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει άμεσα μέτρα για την επιστροφή του Πολ στην πατρίδα του. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μέλη του Κογκρέσου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Πολ και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων του μέχρι να είναι ξανά ελεύθερος», τόνισε ο αδερφός του, προσθέτοντας ότι «θα απευθυνθούμε στον πρόεδρο Τραμπ, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να φέρει τον Πολ στο σπίτι».
Η οικογένειά του έχει καταγγείλει στο παρελθόν αμέλεια των ρωσικών αρχών για την κατάσταση της υγείας του, με την αδερφή του μάλιστα να αναφέρει ότι οι τρόφιμοι των φυλακών του Λεφόρτοβο αντί για προστατευτικό εξοπλισμό για τον κοροναϊό παρέλαβαν από τις αρχές… κρεμμύδια.
Ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε τον Μάιο στο twitter: «Είναι απαράδεκτο που ο Γουέλαν δεν έλαβε αναγκαία θεραπεία παρά μόνον όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά. Απαιτούμε την απελευθέρωση του Πολ».
Πηγή: www.cnn.com

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.