Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης,με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα διατηρώντας την ώθηση που επιτεύχθηκε.

«Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της», σημειώνεται.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ωστόσο δήλωσε ότι θα έχουν σημασία τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε επίσης μία ευρεία περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα μπορούσε να λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος όλων», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει πως στην περίπτωση που γίνουν συγκεκριμένα βήματα με καλή πίστη στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, της άρσης της βίζας και της συμφωνίας για τους μετανάστες, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα μετακινηθούν και πάλι σε ένα θετικό κανάλι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι μια υγιής συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία θα φέρει συνεργασία και θα διασφαλίσει την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι εκφράζει ικανοποίηση για τις προσπάθειες Μέρκελ και Μισέλ να επιτευχθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ έγινε γνωστό ότι απόψε, Τρίτη (22/9) στις 20:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει τηλεφωνικά και με το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.