Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα θέσει τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis που φτάνει 7,5 μίλια από το Καστελόριζο και επιλέγει την αντιπαράθεση στο πεδίο. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την παράνομη τουρκική Navtex, με την οποία βγάζει πάλι το Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» και δηλώνει ότι η γείτονα δεν επιθυμεί πραγματικά το διάλογο και την καλεί να: 

  • Να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.
  • Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
  • Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.