Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, αφού η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Mega αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο κόσμος να βγαίνει έξω για τα απολύτως απαραίτητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα, καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο β' κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα είπε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Σημειώνεται ότι 28χρονη, θετική στον κορωνοϊό, από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο.


Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα». Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα. Ακόμη και όσοι χρειάζεται πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.


Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 905 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.


Κυριακή 15 Νοεμβρίου: 435 κρούσματα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 491 κρούσματα

Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 595 κρούσματα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 905 κρούσματα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 774 κρούσματα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 673 κρούσματα

Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 606 κρούσματα

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Φοβάμαι για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Μιλώντας ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι με το άνοιγμα της οικονομίας θα έρθει και το τρίτο κύμα γύρω στον Γενάρη – Φλεβάρη, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει.


«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία, γιατί θα πρέπει να ανασάνει, φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.


«Εχουμε 80 νέες εισαγωγές σε τρεις συνεχόμενες εφημερίες»

Ο κ. Καπραβέλος απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε.


«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου».


«Μακάρι να ελευθερωθούν κρεβάτια με μετακινήσεις και όχι νέες απώλειες, ανέφερε με την σειρά της η διευθύντρια της Εντατικής του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχουν κλίνες, δημιουργούμε σε χώρους όπως μονάδες αυξημένης φροντίδας και αίθουσες χειρουργείου. Για πόσο καιρό κανένας δεν ξέρει. Στα περιφερειακά νοσοκομεία διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους».


Στήνουν κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Open, στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με Covid-19.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα. Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες. Πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά Covid.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.