Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει το… ΚΙΝΑΛ, το οποίο κινδυνεύει να μπει ξανά σε κυκεώνα εσωστρέφειας, σε μια περίοδο «νεκρή» πολιτικά.

Μια, περίπου αυτονόητη, φράση της Φώφης Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, πυροδότησε σωρεία εσωκομματικών εξελίξεων. Εκτιμώντας ότι άνοιξε και επισήμως η διαδοχολογία, στελέχη του ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία.

Οπως είχε καταγράψει το iefimerida.gr, μια σειρά από πρόσωπα θέλουν να ανοίξουν φτερά: από τον Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι την Εύα Καϊλή και από τον Ανδρέα Λοβέρδο μέχρι τον Παύλο Γερουλάνο.

Οπως έχει προαναγγελθεί, η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021 -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Ενδεχόμενο αιφνιδιασμού Μητσοτάκη με εθνικές εκλογές. Φυσικά, εκλογές εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού -και ενδεχομένως στην τρομακτική προοπτική ενός τρίτου κύματος- είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του σε κάποιο «διάλειμμα» της πανδημίας να επιχειρήσει να κάνει πολιτικό restart, προσφεύγοντας στις κάλπες. Αλλοι εκτιμούν πως αυτό θα γίνει το φθινόπωρο, άλλοι και πριν από το καλοκαίρι.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται πυρετωδώς. Οπως αποκάλυψε το Βήμα την Κυριακή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ έχει κινηθεί θεσμικά και έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος τους πάντες: Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία είχε μια μακρά συζήτηση. Είχε ήδη ενημερώσει τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε και τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ (Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν μετέχει πλέον στα του ΚΙΝΑΛ) αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η απόφασή του έχει ληφθεί από το καλοκαίρι, αλλά δημοσίως δεν θα το ανακοινώσει μέχρι να ξεφύγει η χώρα από τον κίνδυνο της πανδημίας -ίσως την άνοιξη. Επίσης, έχει κάνει τηλεδιασκέψεις με στενούς του συνεργάτες και τον πυρήνα των υποστηρικτών του στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, όπου εκλέγεται βουλευτής, αλλά και με κομματικά στελέχη πανελλαδικά.


Ο ίδιος πιστεύει ότι θα καταφέρει να κάνει ξανά το ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας. Φέρεται δε να εκτιμά ότι δεν μπορούσε να μείνει άλλο αδρανής, καθώς το ΚΙΝΑΛ δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης, ενώ, επιπλέον, η μεν Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κινήσεις και την προβολή της, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει μεγάλη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό.


Χ. Τρικούπη: Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα πολιτικά θέματα

Ο διάλογος μεταξύ Λοβέρδου-Γεννηματά δεν έχει γίνει γνωστός, ενώ η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει διαμηνύσει σε συνεργάτες της ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Εμείς συνεχίζουμε, ασχολούμενοι με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα: την πανδημία, τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα κοινωνικά θέματα, καθώς και τα εθνικά, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις επικείμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», λένε εν κατακλείδι.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρόσφατα, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος, επιμένει ότι δεν ασχολείται με την κούρσα της διαδοχής τώρα. Το μόνο που τον απασχολεί, όπως διαμηνύει, είναι ότι αυτή η διαδικασία, όταν θα γίνει, «πρέπει να επιδιώξουμε όλοι μας να γίνει όπως το 2017 και να την αγκαλιάσουν χιλιάδες Έλληνες προοδευτικοί πολίτες, ώστε να είναι πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα».

Με απλά λόγια, για να προσέλθουν 500.000 πολίτες (όσοι μετείχαν το 2017 στη σχετική διαδικασία) να εκλέξουν νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πρέπει να έχει εκλείψει ο κίνδυνος της πανδημίας. «Οποιος δεν έχει στον νου του να έχουμε τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, δεν κάνει καλό στο ίδιο το κίνημα», λέει σε συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή, η οποία είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αρχικά, επανήλθε, λέγοντας πως το 2021 δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, υπογράμμισε όμως, αργότερα, ότι σε 2-3 χρόνια τίποτα δεν αποκλείεται και εξαρτάται από τις συνθήκες.

Η δημοσκόπηση που άναψε φωτιές στο ΚΙΝΑΛ

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση αναζωπύρωσε τη σχετική συζήτηση εντός του ΚΙΝΑΛ.


Σύμφωνα με την opinionpoll, στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος επιλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20,6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 17,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%. Έπονται ο Π. Γερουλάνος με 5,2%, ο Γιώργος Καμίνης με 3,6% και η Εύα Καϊλή με 3,2%, ενώ το 13,2% δήλωσε «Άλλος».

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως επιθυμούν στην ηγεσία του κινήματος τον Νίκο Ανδρουλάκη με ποσοστό 26,7%. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Στη συνέχεια βρίσκονται ο Παύλος Γερουλάνος με 8%, ο Γιώργος Καμίνης με 3,5% και η Εύα Καϊλή με 3%, ενώ το 6,3% δηλώνει «Άλλος». Μόνο το 6% δεν απάντησε.

Η εν λόγω δημοσκόπηση προκάλεσε οργή στη Χ. Τρικούπη, εκτιμώντας ότι εκπορεύεται από κύκλους εκτός ΚΙΝΑΛ, «φωτογραφίζοντας» το Μαξίμου.

«Ο καθένας και οι προτεραιότητές του. Κάποιοι, με μεθοδεύσεις, έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Επί της ουσίας της έρευνας, στο ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι «συνιστά μεθόδευση, η οποία δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τη Φώφη Γεννηματά, αλλά με στόχο να ανακόψει την πορεία του ΚΙΝΑΛ».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.