Αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να θεσπιστεί απόδοση ειδικού Τέλους Διέλευσης στους Δήμους από όλους τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, πρώην ΔΕΚΟ, τα δίκτυα των οποίων περνούν μέσα από δημοτικούς δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, καταθέτει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ενώ θα το θέσει και υπόψη της ΚΕΔΕ.

Το θέμα, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν όλους τους Δήμους, καθώς όλοι αυτοί οι Οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, ΕΥΑΘ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών δικτύων κ.α) που σήμερα δεν είναι κρατικοί, αλλά ανώνυμες εταιρείες, εκτελούν προγραμματισμένες εργασίες σε δρόμους και πεζοδρόμια, και στη συνέχεια δεν αποκαθιστούν τις ζημιές που προκαλούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στην διακίνηση πεζών κα οχημάτων,  αλλά και στην αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών.

Παράλληλα, οι ανώνυμες αυτές εταιρείες που κερδίζουν από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, οφείλουν να καταβάλλουν  και ένα εύλογο τέλος διέλευσης για τη χρήση των δρόμων, όπου αναπτύσσουν τα δίκτυα τους. 

Την πρόταση για την καταβολή Τέλους Διέλευσης στους Δήμους από αυτές τις εταιρείες, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, κατέθεσε στη σημερινή, τελευταία για φέτος τηλε-συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, ο πρόεδρος, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας: «Για χρόνια ολόκληρα οι συμπολίτες μας βιώνουν μια κατάσταση τριτοκοσμική  στις πόλεις με κοινόχρηστους χώρους και δημόσια οδικά δίκτυα να κακοποιούνται από τα έργα των Οργανισμών με ορατό το ενδεχόμενο σοβαρών ατυχημάτων. Το θέμα θα πρέπει να τελειώνει οριστικά και να μπει τάξη, όπως επίσης και να ενταθούν οι έλεγχοι στους εργολάβους. Οι Δήμοι πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν τα “σπασμένα” των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

»Για αυτό και οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ομόφωνα σήμερα ζητάμε τη θέσπιση τέλους διέλευσης δικτύων, προκειμένου από τα έσοδα  να αποκαθίστανται οι ζημίες και αν επανέρχεται η κανονικότητα στις γειτονιές , όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες. Επιπλέον, οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας είναι πλέον ανώνυμες εταιρείες με κέρδη, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη θέσπιση του τέλους αυτού, ως ελάχιστο αντίτιμο προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς Δήμους.

 

Κατανομή Τέλους από το Φυσικό Αέριο

Η συζήτηση διευρύνθηκε στη σημερινή τηλε-συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ με αφορμή σχετική εισήγηση του Α΄ αντιπρόεδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου για την ανάγκη απόδοσης και κατανομή τέλους Φυσικού Αερίου για τα έτη 2019 και 2020 στους δικαιούχους Δήμους από την ΔΕΠΑ Α.Ε

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι απόδοσης του Ειδικού Τέλους στους δικαιούχους Δήμους, και η κατανομή γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή του κάθε Δήμου στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. «Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται ένα ζήτημα που αφορά πολλούς Δήμους της χώρας, ρυθμίζεται το Τέλος για το 2019 και το 2020 και για τις μετέπειτα χρήσεις, ενώ αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενη κρατική αυθαιρεσία» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Η εισήγηση του έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, ενώ τέθηκε και σε σχετική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Εξάλλου, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ  ενέκρινε και την πρόταση του Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, αναφορικά με την ανάγκη να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας νέο πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον πρόγραμμα, μέσω του οποίου προκηρύχθηκαν 36.500 θέσεις απασχόλησης σε δήμους, περιφέρειες κλπ. λήγει τον Απρίλιο του 2021 και με τη λήξη του  οι Δήμοι θα χάσουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εργαζομένων που καλύπτουν μεγάλο μέρος των υπηρεσιακών τους αναγκών.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση νέας πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ, η οποία θα ολοκληρωθεί με την πρόσληψη νέου προσωπικού το αργότερο πριν το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους., με ταυτόχρονη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά τέσσερις μήνες.

Ακόμη, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ για την συνεργασία σε επιμορφωτικές δράσεις αιρετών και εργαζομένων μέσα στην επόμενη χρονιά.

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.