Ένας καθρέφτης κρεμασμένος πάνω από τη φορτηγίδα του Ναπολέοντα επιτρέπει στους επισκέπτες να περιεργαστούν το κατάστρωμά της

Τα αποκαλυπτήρια της εντυπωσιακής αυτοκρατορικής φορτηγίδας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη έγιναν προ ημερών στο Ναυτικό Μουσείο της Βρέστης στη Γαλλία μετά τις εργασίες αποκατάστασής της.

Μια ομάδα δέκα ειδικών συντηρητών εργάστηκαν επί δύο μήνες για την επισκευή της φορτηγίδας, η οποία ναυπηγήθηκε το 1810 για τον αυτοκράτορα της Γαλλίας, που εξακολουθεί σχεδόν δύο αιώνες από το θάνατό του να εξάπτει τη φαντασία των ιστορικών. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα του μήκους σχεδόν 18 μέτρων σκάφους απ’ όλες τις γωνίες, χάρη στην υπερυψωμένη γυάλινη βάση, στην οποία έχει τοποθετηθεί και στον τεράστιο καθρέφτη, που κρέμεται πάνωθέ του.

Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας το 1804 και άφησε ισχυρότατο αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας ως στρατιωτική ιδιοφυία που ηγήθηκε των στρατευμάτων της στους πολέμους εναντίον πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής, Ο Ναπολέοντας διέταξε τη μυστική ναυπήγηση της φορτηγίδας την άνοιξη του 1810, την οποία χρησιμοποίησε κατα την επιθεώρηση του γαλλικού στόλου στην Αμβέρσα την ίδια εκείνη χρονιά.
Η ιστορία της φορτηγίδας του Ναπολέοντα

Η αυθεντική αυτοκρατορική φορτηγίδα, που έφερε έναν αετό στην πλώρη ακρόπρωρο, φυλασσόταν στη Βρέστη από το 1814 και μετά.

Τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που βλέπουν σήμερα οι επισκέπτες – με τον Ποσειδώνα στην πλώρη κι άλλες φιγούρες με αυτοκρατορικά όπλα στην πρύμνη και η μεγάλη χρυσή κορώνα, που συγκρατούν τέσσερις άγγελοι στην οροφή της - προστέθηκαν το 1858 πριν από μια επίσκεψη του τότε αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ΄και της αυτοκράτειρας Ευγενίας.

Το 1943 η φορτηγίδα μεταφέρθηκε από τη Βρέστη στο Παρίσι υπό την προστασία των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων για να κοσμήσει το νέο τότε Ναυτικό Μουσείο, αλλά μετά από ένα ταξίδι οκτώ ημερών με το τρένο διαπιστώθηκε ότι δεν χωρούσε να περάσει από τις πύλες της νέας της κατοικίας, του Palais de Chaillot και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ανοίξει ένα αρκετά φαρδύ πέρασμα στον τοίχο, ώστε να τοποθετηθεί τελικά το σκάφος εκεί τον Αύγουστο του 1945.

 Όταν όμως έκλεισε το μουσείο στο Παρίσι για ανακαίνιση προ διετίας, η φορτηγίδα του Ναπολέοντα επέστρεψε στη Βρέστη για να αποτελέσει έναν από τους «θησαυρούς» του Ναυτικού της Μουσείου, αφού είναι το μοναδικό τέτοιο σκάφος που διατηρείται σ’ ολόκληρη τη Γαλλία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.