Για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Από την αρχή της πανδημίας γενικά στον δημόσιο τομέα η προσέγγιση που υπήρξε ήταν να μπορέσουμε να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τη δημόσια υγεία στον χώρο των δημοσίων υπηρεσιών, και ευτυχώς αυτό απέδωσε. Ένα υψηλό ποσοστό τηλεργασίας, που είναι εφικτό στο Δημόσιο, τέθηκε σε εφαρμογή και είναι και τώρα σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου που επικοινωνούν με τους πολίτες, πρέπει όλοι να έχουμε λίγο παραπάνω υπομονή από το συνηθισμένο προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Αλλά αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη με τον χρόνο προκειμένου να γεφυρώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει μέχρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας και θα πάμε με τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί. 

Για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Ο νέος εκλογικός νόμος που αλλάζει τον αποτυχημένο νόμο Σκουρλέτη είναι μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης και δεν υπάρχει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντίθετα, βλέπω ότι όλες οι πτέρυγες, από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, δηλαδή τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγκαλιάζουν τις βασικές πτυχές του νέου νομοθετήματος και η αποδοχή φαίνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίρρηση όσον αφορά τα βασικά του χαρακτηριστικά.  Δηλαδή, για παράδειγμα, ότι με 43% θα μπορεί να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο πρώτος συνδυασμός, με το γεγονός ότι υπάρχει ένα λελογισμένο όριο εισόδου, του 3% όπως και στις εθνικές εκλογές, με το γεγονός ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και να έχει μεγαλύτερο νόημα η συζήτηση στα όργανά τους, και φυσικά η επαναφορά της πενταετούς θητείας αντί της τετραετούς που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Αυτά είναι θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε από όλους.      

 

 

Για τις φυσικές καταστροφές

Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, από το φαινόμενο του «Ιανού» έχουμε αποκομίσει πολλές εμπειρίες και αυτό μας έχει μεταφέρει ένα κλίμα καλύτερου συντονισμού. Αυτός ο συντονισμός, όπως θεσμοθετήθηκε το τελευταίο διάστημα στην περίπτωση της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό», μεταφέρεται είτε στη Σάμο είτε για παράδειγμα στον Έβρο που είχαμε πρόσφατα μεγάλες καταστροφές. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πραγματικά σαν επιχειρηματικές μονάδες, με αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες των αποζημιώσεων σε μερικές εβδομάδες, ή μερικούς μήνες, εκεί που περνούσαν χρόνια. Επίσης, στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα νοικοκυριά, έχουμε φροντίσει με το μέτρο της κοινωνικής προστασίας την κατανομή άμεσα ποσών από 600 έως 6000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση καταστροφών για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες των πληττόμενων νοικοκυριών. Τέλος, με το Υπουργείο Υποδομών, μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους, συντονιζόμαστε για τα έργα αποκατάστασης.     

Για τα αναπτυξιακά εργαλεία των Ο.Τ.Α.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχουν αναπτυξιακά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για να βοηθήσει τους Ο.Τ.Α., ώστε να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» ύψους 1 δισ. ευρώ, με μεγάλα έργα που αφορούν για παράδειγμα ύδρευση και αποχέτευση, αλλά και με μικρά έργα όπως οι παιδικές χαρές, τα στέγαστρα στάσεων λεωφορείων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που όλα αυτά αλλάζουν την όψη στην τοπική κοινωνία. 

 



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.