Με τη συμμετοχή περισσότερων από 550 ατόμων συνολικά, δεκάδων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από ολόκληρη τη χώρα και περισσότερες από 50 παρεμβάσεις νέων αυτοδιοικητικών πραγματοποιήθηκε η ολοήμερη online Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Συνολικά στις τέσσερις θεματικές ενότητες συμμετείχαν πάνω από 550 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3 ήταν νέοι οι οποίοι δεν είναι μέλη της ΟΝΝΕΔ και δήλωσαν συμμετοχή προκειμένου να ακούσουν τις εισηγήσεις των ομιλητών.

Κατά την έναρξη της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, το λόγο πήρε ο πρόεδρος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος αντί εισαγωγής δήλωσε υπερήφανος για τη δράση της Οργάνωσης, αλλά και για το γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες πολλές από τις προτάσεις της τόσο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και αναφορικά με το ζήτημα του πλαισίου ποινής για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας έγιναν πραγματικότητα ή πήραν το δρόμο τους προς την υλοποίηση. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει στην πράξη ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και δείχνουν τα αντανακλαστικά τους προς τα αιτήματα των νέων ανθρώπων.

Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο νέος εκλογικός νόμος» προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη διαδικτυακή ημερίδα, ανέδειξε τη σημασία των δομικών αλλαγών που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, στην κατεύθυνση επαναφοράς της κυβερνησιμότητας στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανατρέποντας την κακοδαιμονία της απλής αναλογικής που μετέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης πραγματοποίησε με τα μέλη της ΟΝΝΕΔ έναν ιδιαιτέρως εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των νέων στην αναμόρφωση της λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, ο Υπουργός επαίνεσε την ΟΝΝΕΔ για το σημαντικό έργο που επιτελεί με τη δυναμική συμμετοχή της σε συζητήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και εξέφρασε την επιθυμία να θεσμοθετηθεί ένας τακτικός διάλογος στη βάση του οποίου θα κατατίθενται προτάσεις που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια, ενώ μετά την τοποθέτησή του ο Υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις της συντάκτριας του e-ota.gr, Πένυς Αβραμίδη αλλά και των μελών της ΟΝΝΕΔ, σχολιάζοντας τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από το Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, τον Δήμαρχο Κυθήρων-Αντικυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Θερμαϊκού Χρήστο Τζίνα, αλλά και τον Αντιδήμαρχο Έδεσσας Αλέξανδρο Πασχάλη.

Η επόμενη ενότητα την οποία συντόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και πρόεδρος Τοπικής Ενότητας Αιτωλικού Κωνσταντίνα Μαντζή, με προσκεκλημένους το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά. Τα μέλη της ΟΝΝΕΔ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους δύο νέους δημάρχους για την είσοδο φρέσκων προσώπων στην αυτοδιοίκηση με νέες προτάσεις και ιδέες καθώς και για την ανάγκη στελέχωσης των ΟΤΑ από τέτοια άτομα.

Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Προχωρημένες δημοκρατίες και κοινωνίες της Ευρώπης αναδεικνύουν τα πολιτικά τους στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί που η επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματα του είναι καθημερινή, είναι ουσιαστική. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εσείς σήμερα μέσα στην πολιτική σας αγωνία αναδεικνύετε το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ψάχνετε – αν μου επιτρέπεται η χρήση αυτού του ρήματος- τους νέους ανθρώπους αλλά και τις νέες ιδέες σ’ αυτήν. Είναι λανθασμένη η πεποίθηση που έχουμε πολλές φορές εμείς οι ηλικιακά μεγαλύτεροι πως είμαστε ικανοί να απαντήσουμε με επάρκεια σε όλες τις προκλήσεις. Πουθενά στον κόσμο, ποτέ στην ιστορία η αποτελεσματικότητα και η επάρκεια δεν είναι ήταν ευθέως ανάλογη της ηλικίας».

Κατά την τοποθέτησή της  η κ. Κεχαγιά δήλωσε: «Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της χώρας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το διάλογο που έχει ανοίξει για όλα τα επίπεδα μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων της κοινωνίας και που σιγά-σιγά, αλλά σταθερά και μεθοδευμένα υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπό αυτό το πρίσμα χαιρετίζω την σημερινή θεματική πρωτοβουλία της πολιτικής ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, που αποδεικνύει πόσο κοντά βρίσκεται στις τοπικές κοινωνίες. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση αποτελεί πλέον ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον. Είμαι πολύ αισιόδοξη για αυτό το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως θεσμού που θα βοηθά συνεχώς και καθημερινά την κοινωνία μας να πάει μπροστά. Που όμως για να το πετύχει αναζητά τη συμμετοχή μας. Τολμήστε. Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου θα σας έλεγα πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Πλαισιώστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε όλοι μαζί, με τη δουλειά μας, με διάλογο και πράξη, χρησιμοποιώντας την νεανική μας ματιά και τον ενθουσιασμό μας να φέρουμε ένα δημιουργικό, πρωτοπόρο και αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη μελλοντική κοινωνία την οποία όλοι οραματιζόμαστε».

Μια σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών & Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και επί πολλά χρόνια Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε για την χρησιμότητα της συμμετοχής των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενθάρρυνε τα μέλη της ΟΝΝΕΔ να συμμετέχουν στα κοινά ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος Νεκτάριος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και ο Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού Γιάννης Δελακουρίδης.

 

Τρίτο κατά σειρά θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα της μετάβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην νέα εποχή. Στο πάνελ με συντονίστρια την αν. Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Στεφανία Κάκαρη, χαιρετισμό απεύθυνε ο αν. Υπεύθυνος Πολ. Ακαδημίας Γρηγόρης Μπεκατώρος, ενώ προσκεκλημένοι ήταν ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα και την αναδιάρθωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης με ψηφιακά μέσα.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν με ένα hashtag θέλαμε να συνοψίσουμε την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, αυτό θα έπρεπε να είναι το #mellon. Το μέλλον είναι η νέα γενιά, οι πόλεις μας, η ζωή μας με την τεχνολογία, σε ανθρώπινο και «πράσινο» περιβάλλον.

Το μέλλον είναι οι καλύτερες πόλεις με πολίτες που έχουν λόγο, άποψη και στόχους. Το μέλλον είναι οι νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Χρόνια τώρα είμαστε απλοί παρατηρητές και σχολιαστές της καθημερινότητας στις πόλεις μας. Χρόνια τώρα αναρωτιόμαστε «πού είναι ο Δήμαρχος»; «πού είναι οι υπηρεσίες»; «σε ποιον να παραπονεθώ;». Αυτό αλλάζει από εμάς. Αλλάζει από την αγάπη μας για τον τόπο μας. Ξεκινάμε από εκεί που μεγαλώνουμε, από εκεί που οι αναμνήσεις μας μετατρέπονται σε επένδυση στο αύριο. Με αγάπη και όραμα ξεκινήσαμε και στα Τρίκαλα πριν 7 χρόνια. Νέοι άνθρωποι, με φρέσκιες ιδέες και πολλή – πάρα πολλή – όρεξη για δουλειά. Ίσως και με «άγνοια κινδύνου», ίσως και με υπεραισιοδοξία. Τελικά όμως, η ομάδα, η συνεργασία, η στοχοθεσία πέτυχαν και άλλαξαν τις ζωές μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πόλη μας, η γειτονιά μας. Αν σκεφτούμε όπως ο κάθε πολίτης, αν οραματιστούμε, όσα χρειάζεται για να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Το #mellon δεν είναι ένα app που κατεβάζουμε στο κινητό, αλλά μια πόλη που λειτουργεί μέσω υπηρεσιών διαθέσιμων σε όλους και όλες. Το #mellon δεν είναι μια selfie σε μια δενδροφύτευση, αλλά η ιδέα για αυτή τη δενδροφύτευση. Το #mellon είναι η χάραξη μιας νέας Ελλάδας, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Το #mellon είστε εσείς, η νέα γενιά».

Ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της ΟΝΝΕΔ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι έξυπνες πόλεις είναι οι βασικές κυψέλες για την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο. Τόσο γιατί είναι φιλικές στον πολίτη, στις ευπαθείς ομάδες και στο περιβάλλον όσο και γιατί προσφέρουν τα απαραίτητα δεδομένα για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος. Ως κεντρική διοίκηση προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους ΟΤΑ για να οδηγήσουμε τη χώρα στο ψηφιακό της μέλλον».

Στη θεματική αυτή τοποθετήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Παπαδημητρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών Βασίλης Σιαδήμας, και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμάτας και Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας Αναστάσης Σκοπετέας, ο Σωκράτης Δωρής Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ και ο Αντιδήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Χρήστος Δεμερτζής.

Η ολοήμερη Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ ολοκληρώθηκε με την θεματική για τη διασύνδεση και επικοινωνία του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες την οποία συντόνιζε η Τζώρτζια Βαχαρίδη Κοινοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος της Α2 Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ. Προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ Κώστας Αγοραστός και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αγοραστός ανέφερε: «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Με ενσυναίσθηση,  βρισκόμαστε αμετάθετα  δίπλα στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Και για το μικρό και για το μεγάλο. Γιατί το  μικρό μιλάει για το μεγάλο, του δίνει υπόσταση και το γεμίζει με νόημα πολιτικό,  ως αντίληψη, ως καθημερινή πρακτική και ως φιλοσοφία διακυβέρνησης και άσκησης εξουσίας από την Περιφερειακή Αρχή».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ ο κ. Ρωμανός δήλωσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή και άμεσα προσβάσιμη στον πολίτη έκφανση της διοίκησης και του κράτους. Εκείνη που επηρεάζει περισσότερο και πιο άμεσα την καθημερινότητα του. Εκείνη με τα πιο χειροπιαστά και άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα. Για αυτό και η επικοινωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Αμεσότητα, απλά και ξεκάθαρα μηνύματα, προβολή των μετρήσιμων και χειροπιαστών αποτελεσμάτων που επιφέρει στη ζωή των δημοτών. Με αυτά τα δεδομένα το κέντρο βάρος της αυτοδιοικητικής επικοινωνίας πρέπει να στραφεί πολύ πιο δυναμικά προς τα social media που ως επικοινωνιακά εργαλεία έχουν αυτά ακριβώς τα γνωρίσματα. Εκτός από τις προσωπικές σελίδες των Δημάρχων και περιφερειαρχών, στον επικοινωνιακό αγώνα που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό πρόσημο της κάθε αυτοδιοικητικής θητείας, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τόσο οι προσωπικοί λογαριασμοί όλων των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, όσο και ομάδες, σελίδες, βίντεο και γενικώς content (αναρτήσεις, info graphics κλπ) μέσω του οποίου θα προβάλλεται συνοπτικά το έργο, και οι δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και άλλα εργαλεία πέραν του facebook, όπως το instagram για πιο νέες ηλικίες, το twitter για μεγαλύτερη δευτερογενή δύναμη και τα viber/whatsapp για πιο άμεση και προσωποποιημένη επαφή τόσο με τους συνεργάτες για τον καλύτερο συντονισμό του έργου, όσο και με τους δημότες για την πιο ολοκληρωμένη προβολή του».

Χαιρετισμό απεύθυναν ο αν. Υπεύθυνος Πολ. Ακαδημίας Γιώργος Παπαδρόσου, ο αν. Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γιάννης Μπιρμπάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Μόρας, η Αντιδήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ευαγγελία Κουτσοδήμα, ο Πρόεδρος Κοινότητας Κατωχωρίου Φαρσάλων Βασίλης Βασιλόπουλος και ο Αθανάσιος Αθανασίου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης.

 

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του δήλωσε: «Οι νέοι άνθρωποι και η βελτίωση των ζητημάτων που τους απασχολούν αποτελούν για μας τις σταθερές μας. Και οι πολιτικές ακαδημίες της ΟΝΝΕΔ που αγκαλιάζονται από τόσους πολλούς νέους ανθρώπους -και όχι μόνο μέλη μας- είναι μια απόδειξη ότι οι νέοι δεν είναι αμέτοχοι όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Οι άνθρωποι της γενιάς μας θέλουν και επιδιώκουν να συμμετέχουν στα κοινά και στο δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι το αποτύπωμα της ΟΝΝΕΔ, αυτός είναι ο ρόλος μας. Να είμαστε χρήσιμοι και να παράγουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα».

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπευθύνου της Πολιτικής Ακαδημίας Στέλιου Λεριού και του Υπευθύνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ Μιχάλη Νίκα.

Στέλιος Λεριός: «Η ποιοτική αναβάθμιση των μελών μας είναι βασική προτεραιότητα και τον σκοπό αυτό υπηρετεί πιστά η Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ. Κεντρική επιλογή είναι επίσης, η παρότρυνση των μελών μας, αλλά και όλων των νέων ανθρώπων της χώρας, να καταπιάνονται με τα κοινά του τόπου. Η παρούσα ημερίδα εξοπλίζει με βασικά εφόδια όσους νέους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εντονότερα με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση».

Μιχάλης Νίκας: «Στόχος μας να φέρουμε τους νέους ανθρώπους κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι εμείς, ως νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύουμε πως οι νέοι, σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλιών, έχουν να προσφέρουν πολλά στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στον τόπο τους»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.