Ανατροφοδοτείται η σφοδρή σύγκρουση με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης με “πρωταγωνιστή” τη διαχείριση της πανδημίας. Το τελευταίο μήνα η αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει στροφές με το Μέγαρο Μαξίμου, και κυβερνητικά στελέχη, να περνούν στην αντεπίθεση ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση γύρω από τα μέτρα του lockdown και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Το πολιτικό σκηνικό μυρίζει μπαρούτι με το πινγκ πονγκ να μονοπωλούν κυρίως οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στην αξιωματική  αντιπολίτευση.

 

Λάδι στη φωτιά έριξε την Πέμπτη το λάθος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open -και συγκεκριμένα στο σημείο της ερώτησης για τον Κουφοντίνα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε προνομιακή μεταχείριση στους τρομοκράτες- ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «ο Χριστόδουλος Ξηρός δραπέτευσε επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνελήφθη επί ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε συλληφθεί στις 3 Ιανουαρίου 2015, 22 ημέρες προτού νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ όπου υπάρχουν και δηλώσεις του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη  Βασίλη Κικίλια. Δεν άφησε ασχολίαστη τη γκάφα η ΝΔ. “

Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα. Σήμερα λοιπόν, θέλοντας να ξεχάσουμε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα,  ακούσαμε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά σχέση με την αλήθεια”, αναφέρει η Πειραιώς και συνεχίζει: Μια από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει ο Δ. Κουφοντίνας σε αγροτικές φυλακές. Όταν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα ψέματά του,  αντιλαμβάνεται κανείς ότι Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά”.

Γιατί δεν μιλάει κανείς για εκλογές… 

Το κλίμα θυμίζει προεκλογικό τοπίο όμως η πανδημία έχει παγώσει κάθε τέτοιο σενάριο και έχει “κάψει” οποιαδήποτε κουβέντα για πρόωρες κάλπες. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, φρενάρουν τα περί αιτήματος εκλογών, παρά την δριμεία κριτική, λόγω της κρισιμότητας της υγειονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαία η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ότι «είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Όταν έχεις 7.500 νεκρούς, κόσμο να χαροπαλεύει, είναι σοβαρά πράγματα; Δεν ζητάμε εξουσία για την εξουσία. Ζητάμε διακυβέρνηση για να δημιουργήσουμε για τον τόπο. Οταν μας πίεζε η τρόικα, έλεγε ο Μητσοτάκης βάστα Σόιμπλε και ζήταγε εκλογές».

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα ακόμα πεδίο μάχης. Από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν την κόπωση του κόσμου, κάτι που αποτυπώνεται στις μετρήσεις και φυσικά στα μειούμενα ποσοστά αποδοχής των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες. Στην γενική εικόνα όμως εκτιμάται πως η Νεα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη. Σχολιάζοντας τις μετρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “δεν τον προβληματίζει η εικόνα των δημοσκοπήσεων καθώς όπως είπε ο πολίτης δεν σκέφτεται τις εκλογές και θέλει να τελειώνει αυτό το βάσανο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η οργή και η αγανάκτηση αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. «Έχουμε κι εμείς τις μετρήσεις μας. Το ανέκδοτο που επιλέγει η κυβέρνηση να βγάζει δημοσκοπήσεις με 30 μονάδες διαφορά, πρέπει να τελειώσει», είπε.

Χαμός στη Βουλή

Στο κοινοβουλευτικό τερεν με κάθε ευκαιρία ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκορύφωμα η σύγκρουση της Τετάρτης όπου έγιναν μαλλιά κουβάρια,  με αφορμή τα βαφτίσια με νονό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι, εν μέσω πανδημίας έγινε νονός, λαμβάνοντας ειδική άδεια, ενώ έθεσε και ζήτημα «πλαστής» άδειας, υποστηρίζοντας πως εάν ισχύει κάτι τέτοιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να παραιτηθεί. Για το θέμα αυτό κατέθεσαν ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση, ζητώντας να κατατεθούν: το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας για τέλεση βάπτισης. https://www.in.gr/2021/03/17/politics/vouli-mallia-kouvaria-adonis-tsipras-gia-ta-vaftisia/

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και έκανε παρέμβαση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», μπήκε στην αίθουσα ο κ. Γεωργιάδης. «Ήρθε ο νονος, πάντα άξιος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης. «Περίμενα ένα πείραγμα εν είδει χιούμορ, αλλά όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φυσικά το έβαλε στα πόδια, όπως συνήθως κάνει, ενώ όταν προσβάλλεις τον άλλον επί προσωπικού δεν επιτρέπεται να φεύγεις. Είναι ζήτημα αστικής ευγένειας, την οποία προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν την έμαθε από τους γονείς του όταν έπρεπε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «γελοία επιχειρήματα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά μέτωπο επίθεση

Φουλ επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Η Αριστοτελία Πελώνη παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή ερωτηθείσα με βάση ποια διάταξη πήρε άδεια ο υπουργός Ανάπτυξης για τα βαφτίσια.Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να ανακαλέσει την κατηγορία που εκτόξευσε κατά του Δημήτρη Τσίπρα -αδελφού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- για πλαστογραφία μετά τη διάψευση του τελευταίου, υπογράμμισε πως «όχι δεν το θεωρώ». https://www.in.gr/2021/03/18/politics/tsipras-apetyxe-akornteon-ti-eipe-gia-koufontina-kai-ekloges/

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει τι εννοεί όταν καλεί σε πρωτοβουλίες τον κ. Μητσοτάκη για πολιτικό μορατόριουμ και αν ο κ. Τσίπρας «εννοεί ότι πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί ότι τον ενοχλεί για να μην υποκινεί σε διαδηλώσεις». «Η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κόμματα και είναι έτοιμη να ακούσει κάθε σοβαρή πρόταση αρκεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα» είπε η κα Πελώνη. Απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για τα μέτρα του lockdown που τα χαρακτήρισε «βλακώδη και όχι έξυπνα» η κα Πελώνη τόνισε ότι «δεν άκουσα τι μέτρα προτείνει ο ίδιος».

Μορατόριουμ 

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις έριχνε εκ νέου βολές στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ». https://www.in.gr/2021/03/18/politics/tsipras-apetyxe-akornteon-ti-eipe-gia-koufontina-kai-ekloges/

Επαναλαμβάνοντας τη γραμμή του κόμματος του τόνισε μεταξύ άλλων πως «το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη». Εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση».

Σημείωσε ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά αρνήθηκε». Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε ανέφερε πως «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει». Τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.