Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε το Σάββατο ο τέως διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας και ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, πρίγκιπας Χαμζά μπιν Χουσεΐν και παράλληλα, είκοσι περίπου άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές επειδή θεωρήθηκαν «απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με δήλωση ανώτατων αξιωματούχων του βασιλείου.


Ο 41χρονος πρίγκιπας Χαμζά μπιν Χουσεΐν είναι ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά Χουσεΐν και της τέταρτης συζύγου του βασίλισσας Νουρ, η οποία καταγόταν από τις ΗΠΑ. Ο πρίγκιπας παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στο παλάτι του στο Αμάν μέχρι να ολοκληρωθεί η εις βάρος του έρευνα για απόπειρα ανατροπής του αδελφού του, βασιλιά Αμπντάλα από τον θρόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, η οποία επικαλείται πηγές από μυστικές υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή στην απόπειρα για ανατροπή του βασιλιά της Ιορδανίας ενέχεται, τουλάχιστον, ένα ακόμα μέλος της βασιλικής οικογένειας και έχουν ερευνάται η εμπλοκή αρχηγών φυλών και πολιτικών προσώπων ενώ αξιωματούχος υποστήριξε πως η απόπειρα ανατροπής είχε και στήριξη από το εξωτερικό, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Η Washington Post αναφέρει πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν, ήδη, ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ιορδανία, την οποία αποκαλεί «ζωτικής σημασίας» σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Με επίσημη ανακοίνωσή τους το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα) οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιορδανία επιβεβαίωσαν πως έχουν γίνει πολλές συλλήψεις και πως ζητήθηκε από τον πρίγκιπα Χαμζέ «να σταματήσει όλες τις κινήσεις ή τις ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν στόχο την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ιορδανίας».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου σε βίντεο που δόθηκε στο BBC από τον δικηγόρο του πρίγκιπα Χαμζά ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά αρνείται πως έπραξε όσα τον κατηγορούν και επιβεβαιώνει πως του έχει απαγορευτεί να βγαίνει έξω, να επικοινωνεί με άλλα άτομα ή να συναναντά άλλους ανθρώπους επειδή σε ιδιωτικές συζητήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης και κατά του βασιλιά. Στο ίδιο βίντεο ο πρίγκιπας κάνει λόγο για διαφθορά στην κυβέρνηση τα τελευταία 15 με 20 χρόνια η οποία μεγαλώνει με το πέρασμα των ετών. Οι σχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα με τον ετεροθαλή αδελφό του χειροτέρεψαν το 2004 όταν ο Ιορδανός μονάρχης αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου από τον πρίγκιπα Χαμζά για να τον απονείμει στον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Χουσεΐν. Ο 59χρονος βασιλιάς της Ιορδανίας είναι παντρεμένος με την εντυπωσιακή βασίλισσα Ράνια και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον διάδοχο Χουσεΐν, τις πριγκίπισσες Ιμάν και Σάλμα και τον πρίγκιπα Χασέμ. Ο Αμπντάλα ανέβηκε στο θρόνο τον Ιούνιο του 1999 μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χουσεΐν, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας παίρνει θέση για την απόπειρα πραξικοπήματος

«Κακόβουλες συκοφαντίες» χαρακτήρισε με ανάρτησή της στο Twitter η 69χρονη βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας τις κατηγορίες που βαραίνουν τις τελευταίες 24 ώρες τον γιο της, πρίγκιπα Χαμζά μπιν Χουσεΐν, για απόπειρα ανατροπής του βασιλιά Αμπντάλα. Η αμερικανικής καταγωγής τέταρτη σύζυγος του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν γράφει στην σχετική ανάρτησή της πως: «προσεύχεται να επικρατήσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακόβουλης συκοφαντίας. Ο θεός να τους ευλογεί και να τους κρατά ασφαλείς».



Ο Αϊμάν Σαφάντι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, κατηγόρησε σήμερα με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τον πρίγκιπα Χαμζά, γιο του τέως βασιλιά Χουσεΐν και της βασίλισσας Νουρ, πως «συνωμότησε με "ξένες δυνάμεις" και συμμετείχε σε σκευωρία η οποία απείλησε την εθνική ασφάλεια».

Ο Σαφάντι υποστήριξε πως η σκευωρία για την δημιουργία αστάθειας στη χώρα απετράπη την τελευταία στιγμή. Πάντως, ο Ιορδανός αξιωματούχος απέφυγε να κατονομάσει τις ξένες δυνάμεις που στήριξαν τον πρίγκιπα Χαμζά ώστε να πραγματοποιήσει το σχέδιο ανατροπής του μεγαλύτερου αδελφού του από τον θρόνο.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και ο σύμβουλος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Μεταξύ των 20 συλληφθέντων για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του βασιλιά Αμπντάλα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιορδανίας Μπασέμ Αουαντάλαχ, σύμβουλος του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Σαουδική Αραβία, επί μακρόν σύμμαχος της Ιορδανίας, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην χώρα, μετά την είδηση για απόπειρα ανατροπής του βασιλιά.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και στενοί συνεργάτες του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε μια προσπάθεια να διαψεύσουν τις φήμες πως το συντηρητικό βασίλειο κρύβεται πίσω από την σκευωρία για ανατροπή του Αμπντάλα ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από κοινές δημόσιες εμφανίσεις των δύο γαλαζοαίματων με το σχόλιο: «Κανένα σχόλιο... οι φωτογραφίες μιλούν».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.