Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε την Παρασκευή, 28 Μαϊου, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο των ισχυρών καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί την 21η Μαϊου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του Νομού κ. Χ. Αθανασίου και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη.

Κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ. Πέτσας τόνισε: «Έρχομαι στο νησί με δύο στόχους: Ο πρώτος στόχος είναι η άμεση ανακούφιση από τις πληγές που άφησε πίσω η πρόσφατη κακοκαιρία της 21ης Μαΐου. Και ο δεύτερος στόχος είναι να δρομολογήσουμε αναπτυξιακά έργα τα οποία θα αλλάξουν την τοπική όψη και θα γυρίσουν σελίδα στο νησί. Ώστε εκεί που κυριαρχούσαν οι λέξεις «κρίση και μετανάστευση» να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα οι λέξεις «ευημερία και ανάπτυξη». Θα υπάρξει καλή συνεργασία ώστε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης Παρασκευής» είπε ο κ. Πέτσας κάνοντας γνωστό ότι για τις πρώτες ανάγκες των δύο Δήμων υπέγραψε ήδη χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για τον κάθε Δήμο, ενώ μετά την υποβολή των τεχνικών δελτίων από τους Δήμους θα συνεχίσει η εκταμίευση όσων κονδυλίων κρίνονται απαραίτητα.

Ο κ. Πέτσας αρχικά επισκέφθηκε περιοχές της Δυτικής Λέσβου ξεκινώντας από τη Σκάλα Πολυχνίτου και στη συνέχεια την Καλλονή, την Άναξο και την Πέτρα και συνομίλησε τόσο με φορείς της Αυτοδιοίκησης, όσο και με πολίτες, για τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σε όσους επλήγησαν. Ήδη τα κλιμάκια καταγραφής των ζημιών της Περιφέρειας είχαν ξεκινήσει το έργο τους από την Άναξο και θα συνεχίσουν και στις άλλες πληγείσες περιοχές ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει τους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες μέσω των σχετικών δράσεων κοινωνικής προστασίας (από 600 μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής). Αναφορικά με τις ζημιές στη Σκάλα Πολυχνίτου, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι κατόπιν τεχνικού δελτίου του Λιμενικού Ταμείου και της αποζημίωσης των πληγέντων ψαράδων σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Δημαρχείο της Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή, όπου ο Δήμαρχος κ. Βέρρος παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό πρώτον, την αποτίμηση της καταστροφής από τη θεομηνία και δεύτερον, τα αναπτυξιακά σχέδια της δημοτικής αρχής για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Συμφωνήθηκε η ένταξη των προτεινόμενων έργων, αλλά και η χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου στην Καλλονή. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Σκάλα Συκαμνιάς, την Κλειώ και τον Μανταμάδο.

Φθάνοντας στη Μυτιλήνη ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Κύτελη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε η ένταξη των αναπτυξιακών έργων του Δήμου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για δύο σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΛ στους δύο δήμους, όπως ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας πόλης της Μυτιλήνης. Επίσης, έγινε επίσκεψη στο κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο και ανακοινώθηκε η ανάπλαση του σε έναν πολυχώρο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ανάπλαση που ξαναδίνει στους δημότες ένα χώρο που στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω των μεταναστυτικών/προσφυγικών ροών και που συμβολίζει το πέρασμα από την μεταναστευτική κρίση στην αναπτυξιακή τροχιά που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ανάπλαση που θα συμπληρωθεί και με την αξιοποίηση του χώρου στο Καρά Τεπέ μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, αναφορικά με τη Λήμνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης για τον αναδασμό, ένα αίτημα δεκαετιών που επιτέλους δρομολογείται.Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.