Την προσήλωση του στις παραγωγικές επενδύσεις διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων -  «Τα αεροδρόμιά μας γέφυρα για μια πιο αποδοτική τουριστική περίοδο» - «Βγαίνουμε νικητές από την κρίση της πανδημίας παρά τις βαριές απώλειες»

Μια ξεχωριστή μέρα για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, που έγινε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid.


Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μπορεί να το πούμε και καινούργιο, είπε, αφού τα πάντα έχουν νέα μορφή και ιδιαίτερα ο νέος εντυπωσιακός τερματικός σταθμός, που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αεροδρομίου.


Το νέο, πλέον, αεροδρόμιο προσφέρει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 10.000.000 επιβατών ετησίως και αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές στο αεροδρόμιο και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.


Επισήμανε, ακόμα, ότι υπήρξαν "αναταράξεις", "καταιγίδες" και "κενά αέρος" που χτύπησαν το εγχείρημα αναβάθμισης των αεροδρομίων, αναφερόμενος στην κριτική και τη στάση της αντιπολίτευσης πριν από το 2015. 



Βαδίζοντας προς την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού τα αεροδρόμια μας γίνονται οι γέφυρες για ένα πιο αποδοτικό καλοκαιρι.... Όπως νικηφόρα μπήκε η χώρα μας σε αυτή τη δοκιμασία παρά τις βαριές απώλειες έτσι νικηφόρα θα βγει» είπε.


Συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου και πρόσθεσε: «Η οδηγία από τον Πύργο Ελέγχου της κυβέρνησης είναι σαφής: Να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα χωρίς να πετάμε στα σύννεφα»

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως η επένδυση της Fraport μόνο στο αεροδρόμιο» «Μακεδονία» έφτασε τα 100.000.000 ευρώ και από φέτος συνεργάζεται με 13 ακόμα αεροπορικές εταιρείες και συνδέθηκε με 8 πρόσθετους διεθνείς αεροπορικούς προορισμούς.


Συνολικά η επένδυση στα 14 αεροδρόμια ανήλθε σε 440.000.000 ευρώ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μεγεθύνοντας την τουριστική φήμη της Ελλάδας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ο Στέφαν Σούλτε, πρόεδρος της Fraport, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα. «Τα 14 νέα αεροδρόμια ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού» ανέφερε και εκτίμησε ότι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο για την διόγκωση του τουριστικού κύματος.


Η επένδυση μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα επεσήμανε επίσης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους.

Ο Αλεξάντερ Ζίνελ, CEO της Fraport Greece, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ και επικρότησε την πολιτική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.


Η πανδημία δεν μας εμπόδισε να ολοκληρώσουμε την επένδυση και τα έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σημείωσε και πρόσθεσε ότι πάνω από 200 αεροπορικοί φορείς χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια μας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αυξηθούν.


O κ. Ζίνελ ευχαρίστησε τον όμιλο Κοπελούζου για τη συνεργασία του, , τους εργαζόμενους στη Frport Greece, τους πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έμπρακτη υποστήριξή του στο έργο.


Η εκδήλωση για τα  14 περιφερειακά αεροδρόμια ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή απογείωση ενός αεροσκάφους της Aegean, του πρώτου μετά τα εγκαίνια, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον χώρο στον οποίο βρίσκονταν οι επίσημοι. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι,


Σήμερα είναι μια ημέρα πραγματικά ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε εδώ να “υποδεχθούμε” τον ανακαινισμένο αερολιμένα «Μακεδονία».


Το καινούριο μας αεροδρόμιο -θα έλεγα- αφού σχεδόν τα πάντα όπως βλέπετε σε αυτό έχουν πια άλλη μορφή. Από τους διαδρόμους απογείωσης - προσγείωσης, ως τον δεύτερο, αρχιτεκτονικά πολύ εντυπωσιακό, νέο τερματικό σταθμό. Και από τις περισσότερες πύλες και σημεία check-in, μέχρι το ταχύτερο σύστημα διαχείρισης των αποσκευών, τους πολλούς νέους εμπορικούς χώρους.


Με λίγα λόγια το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διπλασιάστηκε και ανανεώθηκε στο σύνολό του. Όπως το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία ολοκλήρωσαν πια τις σημαντικές εργασίες ανακαίνισής τους.


Θέλω να θυμίσω ότι δεν φτάσαμε εύκολα μέχρι εδώ. Αξίζει να θυμηθούμε τις αναταράξεις, τις καταιγίδες αλλά και τα κενά αέρος που χτύπησαν το ταξίδι αυτού του έργου. Τις αντιστάσεις που υψώθηκαν στην επιλογή της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να συνεργαστούν δημόσιο και ιδιώτες για να έρθουν στη χώρα μας σημαντικές επενδύσεις.


Την άδικη κριτική που συχνά μας ασκήθηκε όταν αναδείξαμε τα αεροδρόμιά μας ως το προγεφύρωμα του ελληνικού τουρισμού. Και το χρόνο που χάθηκε με ευθύνη όσων πολέμησαν αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης. Πριν αναγκαστούν βέβαια να τον ακολουθήσουν και οι ίδιοι.


Σήμερα, ευτυχώς, ελάχιστοι στη χώρα μας αμφισβητούν την ανάγκη αξιοποίησης ιδιωτικών πόρων για έργα τα οποία έχουν δημόσια λειτουργία. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα απτό παράδειγμα που φέρνει ήδη αποτελέσματα. Η επένδυση της Fraport -μόνο εδώ στη Θεσσαλονίκη- έφτασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ και βέβαια, όπως ειπώθηκε πριν, ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τις προβλέψεις.


Και από φέτος το αεροδρόμιο συνεργάζεται με 13 ακόμα αεροπορικές εταιρείες, συνδέθηκε με οκτώ πρόσθετους διεθνείς προορισμούς. Και καθώς, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, η δυναμικότητά του θα φτάνει πλέον τα 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, οι προοπτικές του είναι τεράστιες. Όπως τεράστιες είναι και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει.


Πρόκειται για μία μόνο από τις πιο δυναμικές όψεις ενός προγράμματος αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Όπως αναφέρθηκε και πριν, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, μια επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.


Αλλά και μεγενθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας μας. Θα έλεγα ότι η επένδυση αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών.


Τέτοιες επενδύσεις, όμως, εκτός από αναπτυξιακή έχουν και κοινωνική διάσταση δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία. Αλλά σταδιακά κάνουν και πιο φτηνή την μετακίνηση. Όσο αυξάνεται η επιβατική κίνηση, αναμενόμενα θα ακολουθήσει και η μείωση του κόστους της.


Μιλάμε, λοιπόν, για μία επένδυση η οποία αφορά πολλαπλά ολόκληρη χώρα. Ξέρουμε πια ότι οι διάφορες μορφές αξιοποίησης ιδιωτικών πόρων με ταυτόχρονη υποχώρηση του κράτους - επιχειρηματία αποδίδει στην πράξη.


Η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ. Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.


Εκτός βέβαια από τους μήνες της πανδημίας. Αν και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που ξαναβλέπω περισσότερα αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απογειώνονται από τα αεροδρόμιά μας.


Και καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος της πανδημίας όλοι προσδοκούμε ότι η αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού θα μας επιτρέψει να προσβλέπουμε σε μια πολύ καλύτερη τουριστική περίοδο από αυτήν που είχαμε πέρσι.


Τέτοια θετικά μηνύματα, συμπράξεων κράτους και ιδιωτών, φτάνουν από όλα τα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων: τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς σε σύμπραξη με Cosco, από, προφανώς, την σημαντική επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια σε συνεργασία με την Fraport, την συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την FS Italiane. Γι’ αυτό και στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν αμέσως μετά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά και μία σειρά από περιφερειακά λιμάνια.


Γιατί είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες.


Ειδικά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όπως ξέρετε εξελίσσονται μεγάλα έργα, με τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το Μετρό, οι κάθετοι άξονες προς Εγνατία και ΠΑΘΕ, η επέκταση του 6ου προβλήτα, η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού, η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το γήπεδο της Τούμπας, το στρατόπεδο Παύλος Μελάς, η Ανατολική Περιφερειακή Οδός, τα όμβρια της Καλαμαριάς, τα αντιπλημμυρικά της λαχαναγοράς. Καινούργια σχολεία, προσθήκη στο στόλο των λεωφορείων της πόλης. Όλα αυτά παράλληλα με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Μακεδονία. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που όμοιό της δεν έχει ξαναδεί η Θεσσαλονίκη.


Επιστρέφω στον τουρισμό για να πω ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη. Και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας.


Και καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας. Αλλά για μία πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας, ώστε όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη δοκιμασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει και από αυτήν.


Κλείνω επισημαίνοντας και πάλι τη σημασία της σταθερής προσήλωσής μας να γίνει αυτό το έργο. Όλοι γνωρίζουμε ότι περάσαμε από πολλές δυσκολίες και διαχειριστήκαμε και πιστεύω σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, τις δυσκολίες και τις έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε η πανδημία. Βρήκαμε όμως κοινά αποδεκτές λύσεις προς όφελος και του δημοσίου και της Fraport, έτσι ώστε η επένδυση αυτή να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και να μπορέσει να εκπληρώσει τον κεντρικό της στόχο.


Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε σήμερα αυτό το σπουδαίο έργο να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όλους όσοι, και είναι πολλοί αυτοί, εργάστηκαν με μεράκι και επαγγελματισμό για να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικά έργο. Διότι όπως ανέφερε και ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος, τα έργα αυτά εξελισσόντουσαν ενώ τα αεροδρόμια παρέμεναν σε λειτουργία.


Πιστεύω ότι έχετε, οι εργαζόμενοι της Fraport, αλλά και όλοι όσοι συνέδραμαν σε αυτό το σπουδαίο έργο, κάθε λόγο σήμερα να είστε πολύ ικανοποιημένοι, πολύ υπερήφανοι. Και αυτή την ικανοποίηση, αυτή την υπερηφάνεια τη συμμεριζόμαστε και εμείς.


Άλλωστε, για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των αερομεταφορών, η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μια: να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς όμως να πετάμε στα σύννεφα.


Καλορίζικο, λοιπόν, το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Καλορίζικα τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία το πλαισιώνουν. Να είναι πάντα γεμάτα ζωή αλλά κυρίως πάντα χαμογελαστούς και ασφαλείς επισκέπτες και εργαζόμενους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.