Πολύ κοντά σε αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας φαίνεται πως βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται μια ανάσα από τον σχηματισμό κυβέρνησης που θέτει εκτός πολιτικής εξουσίας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.


«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα λίγο νωρίτερα, ο Ναφτάλι Μπένετ.


Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ στο Ισραήλ

Η απόφαση Μπένετ φαίνεται πως βάζει τέλος στην πολιτική ηγεμονία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη του ήττα από το 1999. Φαίνεται πως ο Μπένετ συμφώνησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε πρώτο χρόνο, πριν τον διαδεχτεί ο κεντρώος Λαπίντ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.


Κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ βλέπει ο Νετανιάχου

Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Απαντώντας στην δήλωση Μπένετ, που ανοίγει τον δρόμο σε μια κυβέρνηση για τα κόμματα της ακροδεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ως τον άνδρα που διαπράττει την «απάτη του αιώνα». Ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ παρέθεσε δηλώσεις του Μπένετ, στις οποίες ο πολιτικός δήλωνε πως δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τον Λαπίντ.


«Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα», δήλωσε ο ηγέτης του Λικούντ μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνιση του Νετανιάχου.

Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι μία κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ θα είναι «εξαιρετικά δεξιά» και «καθόλου διαφορετική από του Νετανιάχου».


Εύθραυστη συμμαχία στο Ισραήλ

Ωστόσο, τα κόμματα της νέας συγκυβέρνησης, αν και εφόσον αυτή επισημοποιηθεί δεν θα έχουν ως κοινό πολιτικό πρόγραμμα παρά μόνο τον στόχο να τελειώσουν την 12ετη παραμονή στην εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενας τέτοιος συνασπισμός φαίνεται πως είναι εύθραυστος και θα χρειαστεί τη στήριξη αραβικών πολιτικών δυνάμεων στο Ισραήλ, δυνάμεις που αντιτίθενται στο πολιτικό πρόγραμμα του Μπένετ, ο οποίο είναι υπέρμαχος του εποικισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.