Μετά από συνεχής προσπάθειες του βουλευτού Γρεβενών κ Ανδρέα Πάτση τόσο  η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Αμυράς, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του , επισκέφθηκαν την ΠΕ Γρεβενών για να εντάξουν το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης  στα παγκόσμια γεωπάρκα της Unesco  .

Αρχικά, η κα Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από  κ. Ανδρέα Πάτση πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ. στην Ιερά Μητρόπολη.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής συνόδευσε την Υφ. Τουρισμού στο Δημαρχείο Γρεβενών όπου υποδέχθηκαν τον Υφ. Ενέργειας & Περιβάλλοντος κύριο Αμυρά Γεώργιο και επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Δασταμάνη. Μαζί τους ήταν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Ιωάννης  Μητσόπουλος Γενικός Διευθυντής ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).





Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το τυροκομείο των Γρεβενών του κυρίου Κουρέλα «ΚΟΥΡΕΛΑΣ Α.Ε» η οποία από το 1960 είναι εταιρεία παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Προμηθεύεται πρόβειο αιγοπρόβειο γάλα από 300 και πλέον παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και εξάγει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Το Σπήλαιο Γρεβενών ήταν το απόλυτο γεγονός, με το Φαράγγι της Πορτίτσας και την ένταξη του Γεωπάρκου στα «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO». Τους δύο υπουργούς υποδέχθηκε στο φαράγγι της Πορτίτσας η  Αμερικανίδα Γεωλόγος - ερευνήτρια Άννα Ράσσιου, πρόκειται για μία σημαντική επιστημονική προσωπικότητα που τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή της μέσω των έρευνών της στην γεωλογική εξέλιξη των σπάνιων πετρωμάτων της περιοχής, ενώ ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην οργάνωση και προετοιμασία της επιστημονικής πρότασης για την ένταξη περιοχής στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.



Όπως δήλωσε ο Υφ. Περιβάλλοντος: «Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης είναι το 6ο πετράδι του στέμματος του δικτύου των Γεωπάρκων της Ελλάδας που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο δίκτυο». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη φιλοδοξία του ΥΠΕΝ ώστε το Γεωπάρκο της περιοχής μαζί με τα υπόλοιπα του ελληνικού δικτύου «να γίνουν ένας πόλος ερευνητικής δουλειάς Ελλήνων & ξένων επιστημόνων» ενώ τόνισε ότι: «η βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν και η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών  σε πρωτοβουλίες για την Πράσινη Ανάπτυξη».  

Κλείνοντας την ολοήμερη επίσκεψη στα Γρεβενά, ο Βουλευτής άφησε για το τέλος, για να θαυμάσουν αλλά και να αναδείξουν με τη συνδρομή τους όπως του αξίζει, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς με το συγκλονιστικό αξιοθέατο Μαμούθ, που είναι βραβευμένο και καταχωρημένο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαστόδοντα στον κόσμο που ανήκουν σε προβοσκηδωτό 3 εκατομμυρίων ετών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.