520 σκύλοι και 75 γάτες υιοθετήθηκαν – Ιατρική φροντίδα σε 800 σκυλάκια και 1.500 γατάκια, 1.160 στειρώσεις

Μια φιλόξενη στέγη και μια αληθινή «οικογένεια» που φροντίζει με όλη της την αγάπη τα αδέσποτα της Αθήνας, έχει δημιουργήσει, εδώ και μερικούς μήνες, ο Δήμος Αθηναίων στον Βοτανικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, το Καταφύγιο του Σωκράτη (το όνομα προέρχεται από τον πιο «εμβληματικό» αδέσποτο σκύλο της πόλης που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο), άνοιξε αυτές τις μέρες τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπούν τα ζώα  και στηρίζουν τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων να αλλάξει -προς το καλύτερο- τη ζωή τους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα επισκεφθούν το Καταφύγιο και θα προσφέρουν τροφές στα ζώα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις. Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όταν εθελοντές επισκέφθηκαν το Καταφύγιο και με τη συμβολή της Lizilia pet bathing & grooming, περιποιήθηκαν τα ζωάκια. Χθες, Κυριακή, οι πόρτες ήταν ανοιχτές από τις 12 το μεσημέρι, δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα ζώα του Καταφυγίου -χορηγία της L’ Artigiano. Σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν ηλεκτρονικές σημάνσεις (τοποθέτηση microchip) σε δεσποζόμενα ζώα δημοτών της Αθήνας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων είναι ο πλέον σύγχρονος, λειτουργικός και ζεστός. Διαθέτει έναν άνετο χώρο προαυλισμού και είναι πλήρως εξοπλισμένος, προκειμένου τα αδέσποτα να είναι ασφαλή και να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Φυλάσσεται όλο το 24ωρο, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων, προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές, αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα. Μέσα στο καταφύγιο έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Urban Act και τον καλλιτέχνη "Life in Colour" ένα όμορφο γκραφίτι με τον Σωκράτη, ως φόρος τιμής προς όλα τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο. 

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr , μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Στόχος είναι τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του Σωκράτη, να υιοθετηθούν και να αποκτήσουν το δικό τους ασφαλές καταφύγιο.

Το καταφύγιο και η ιστοσελίδα υιοθεσίας αποτελούν, πάντως, ένα μόνο κομμάτι από το «παζλ των δράσεων» του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα της πρωτεύουσας. Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας του Δήμου, αλλά και δεκάδες εθελοντές βρίσκονται καθημερινά σε πολλά σημεία της πόλης για να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να φροντίζουν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας.

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 520 σκύλοι και 75 γάτες και έχουν πραγματοποιηθεί 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων και των στειρώσεων) σε 800 σκυλάκια και 1.500 γατάκια.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook, Animals_CityofAthens στο Instagram και στο Tik Tok ως @animals_cityofathens, ενισχύοντας έτσι τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών, στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 850 εθελοντές.

Η δημοτική αρχή υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 20 σπιτάκια, αλλά και 65 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.

«Η προστασία των αδέσποτων ζώων εντάσσεται στον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Για τον Δήμο Αθηναίων, κάθε μέρα είναι μέρα φροντίδας, αγάπης και προστασίας για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας και είμαστε χαρούμενοι που στη συστηματική αυτή προσπάθεια που καταβάλλουμε μέσω του Καταφυγίου, έχουμε πολύτιμους συμμάχους τους Αθηναίους εθελοντές. Χωρίς εκείνους, η προσπάθειά μας δε θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, Κυριακή το Καταφύγιο.

Το Καταφύγιο του Σωκράτη βρίσκεται στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 69 και Χαρτεργατών.

Δείτε το βίντεο της επίσκεψης του Δημάρχου στο Καταφύγιο ΕΔΩ (youtube) κι ΕΔΩ (instagram)

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.