Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών του υποέργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας –συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ– για την κατασκευή ανοικτού ποδηλατοδρομίου στην πόλη του Βόλου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, όπου και προανήγγειλε έργα συνολικού ύψους 24,4 εκατ. ευρώ για τον Βόλο, στην επόμενη διετία.

  • Το νέο ποδηλατοδρόμιο Βόλου

Το νέο ανοικτό ποδηλατοδρόμιο θα κατασκευαστεί στην πόλη του Βόλου, σε έκταση 40 στρεμμάτων που παραχώρησε ο Δήμος, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Πανθεσσαλικό Στάδιο και τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Θα διαθέτει ξύλινη πίστα διαδρομής 250μ. και κερκίδες χωρητικότητας 800 ατόμων, ενώ η γειτνίασή του με την Εθνική Οδό καθιστά εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση για τους αθλούμενους. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 και να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. 

«Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να ενισχύσει την κυψέλη αθλητισμού στον Βόλο, να δώσει ακόμη μία διέξοδο στους νέους και να παράσχει ένα σοβαρό κίνητρο προστιθέμενης αξίας στην περιοχή» επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, εστιάζοντας στον αναπτυξιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό-αθλητικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης μέσα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.  

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας-Σποράδων, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας. Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με τη δρομολόγηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων –που έχει προτεραιοποιήσει η δημοτική αρχή– με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών και τις συνέργειες που μπορούν να γίνουν και με άλλα Προγράμματα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, καθώς και οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Λιούπης και κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Είμαστε, εδώ, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, ύψους 7,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ένα από τα δύο υποέργα, που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορά στο ποδηλατοδρόμιο Βόλου. Το έργο έρχεται να ενισχύσει  την κυψέλη αθλητισμού της πόλης, συμπληρώνοντας τους υπόλοιπους χώρους άθλησης της περιοχής. Είναι ένα έργο που θα δώσει ακόμη μία διέξοδο στους νέους της πόλης και θα παράσχει ακόμη ένα σοβαρό κίνητρο προστιθέμενης αξίας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την επισκεψιμότητα στον Βόλο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για ολόκληρη τη Θεσσαλία, μία περιοχή που έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο ποδήλατο, όπως όλοι γνωρίζουμε. Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να παρακαλέσω την Περιφέρεια και τον φίλο, Κώστα Αγοραστό, να τρέξει γρήγορα το έργο αυτό, ώστε πραγματικά –μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται για τέτοια έργα: δηλαδή από δεκαοκτώ έως εικοσιτέσσερις μήνες– να μπορέσουμε να το δούμε να υλοποιείται. Καθώς η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης ήταν τόσο άμεση και εξαιρετική για την ταχεία παραχώρηση του χώρου, είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα όσον αφορά τόσο στη μελέτη όσο και στην κατασκευή του έργου».  

«Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Βόλο, τη Μαγνησία και για όλη την Ελλάδα. Αλλάζουμε τα δεδομένα και δίνουμε προστιθέμενη αξία στον αθλητισμό και, μάλιστα, στην ποδηλασία, με ένα έργο μοναδικό για την ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ακολούθως, ο κ. Πέτσας συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για την ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

  • Η ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής»

Η μελέτη που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορά σε ένα σημαντικό έργο αστικής αναζωογόνησης –ύψους 7 εκατ. ευρώ– που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την όψη της περιοχής. Το έργο πλαισιώνεται από την ανάπλαση των Παλαιών –της παλαιότερης συνοικίας του Βόλου– η μελέτης της οποίας χρηματοδοτείται, επίσης, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οδηγώντας έτσι σε κατασκευαστικά έργα συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ περίπου.

«Μας αρέσει να μιλάμε, όταν έχουμε στα χέρια μας έργα ενταγμένα και όχι όταν είμαστε μόνο στη φάση των σχεδίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που βρίσκομαι, σήμερα, μαζί σας με αυτή την ωραία αφορμή. Και η ωραία αφορμή είναι να δείξουμε ότι, πράγματι, νοιαζόμαστε με έργα –και όχι με λόγια– για τη βελτίωση της καθημερινότητάς σας και της ποιότητας της ζωής σας. Το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμπουμε είναι ότι πάμε μπροστά. Και εκμεταλλευόμαστε για πρώτη φορά –έπειτα από πολλά χρόνια– τη συγκυρία να έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια μας, προκειμένου να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη. Αυτό που μόλις είδατε, είναι μόνο ένα από τα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Βόλου. Την πρώτη φορά που με επισκέφθηκε ο κ. Δήμαρχος, μου ανέπτυξε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο σιγά-σιγά και βήμα-βήμα εργαζόμαστε, προκειμένου να το υλοποιήσουμε. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θέλει υπομονή, καλό σχεδιασμό και, φυσικά, τη στήριξη από όλους. Και τη στήριξη, από εμάς, είναι δεδομένο ότι την έχετε απρόσκοπτα». 

Το άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» –έκτασης 125 στρεμμάτων– θα αποδοθεί στους κατοίκους ως ένας νέος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, χώρος άθλησης και πολιτισμού, με πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν δενδροφυτεύσεις, διαδρομές για τρέξιμο και περίπατο, δημιουργία χώρου εγκατάστασης οργάνων γυμναστικής (Open Gym), δημιουργία πίστας για ποδηλασία BMX και πίστας skateboard, καθώς και δημιουργία dogpark για τους δημότες που έχουν κατοικίδια. Προβλέπεται, επίσης, δημιουργία νέων παιδικών χαρών, ποδηλατόδρομου, καθώς και ευφυή συστήματα όπως ευφυείς σημάνσεις, σταθμοί φόρτισης, δίκτυο ασύρματου internet και συστήματα νυχτερινού φωτισμού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά και σε δύο ακόμη προτάσεις του Δήμου Βόλου συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ περίπου για έργα τα οποία είτε υλοποιούνται, ήδη, με χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης», είτε πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Το έργο, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των λυμάτων στα Άνω και Κάτω Λεχώνια που έχει ήδη ενταχθεί (Πρόσκληση ΑΤ02) και

  • Το έργο, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης που εντάσσεται στο Πρόγραμμα, την επόμενη εβδομάδα (Πρόσκληση ΑΤ04). 

«Ο σκοπός μας είναι στα μέσα του 2023 –πριν πάτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023, οι οποίες θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση– οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τους περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντες, με βάση την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν. Και είμαι βέβαιος ότι –με τη συνεργασία που αναπτύσσουμε καθημερινά– όλα αυτά τα οποία είδατε σήμερα, θα τα δείτε να υλοποιούνται. Να ξέρετε ότι θα είμαστε, συνεχώς, δίπλα σας, έτσι ώστε πολίτες, Αυτοδιοίκηση και κεντρική Κυβέρνηση να πάμε –όλοι μαζί– την πατρίδα μας πιο μπροστά. Γιατί, πραγματικά, αυτό μας αξίζει», ανέφερε ο κ. Πέτσας

Στις δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ξεχωριστή αναφορά και στη σημασία του εμβολιασμού, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους, τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο. «Θα ήθελα να απευθύνω ακόμη μία παρότρυνση: Για να μπορούμε να χαιρόμαστε και να ζούμε τέτοιου είδους έργα, πρέπει να προσέχουμε. Και για να προσέχουμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πρέπει όλοι μας να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον κορονοϊό και να χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο εργαλείο που μας έχει δώσει η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Έχουμε πει, επανειλημμένως, ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός κύματος της πανδημίας που πλήττει ιδίως τους ανεμβολίαστους. Παρακαλούμε, λοιπόν, όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν, πρώτα και κύρια, τους εαυτούς τους. Από εκεί και πέρα, ναι, ό,τι μέτρα τυχόν ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Οι οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, είτε νοσήσει, έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν την κανονικότητα πίσω στα χέρια τους», είπε ο κ. Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης για την ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, με το σήμα της μυθικής Αργούς.  

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.