Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών με αφορμή τι ζημιές που υπέστησαν τα τελευταία έτη οι γειτονιές του Αμαρουσίου 

από την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς.

 

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι από το 2010 ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει μετά από δικό του αίτημα στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (αριθμός απόφασης Δ10/20316/27-10-2010) την αρμοδιότητα για την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης έχοντας πληρώσει για μελέτες μάλιστα τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρήματα των δημοτών Αμαρουσίου. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν είναι ακόμη γνωστή η πορεία υλοποίησης του έργου. 

 

Στη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής η διευθέτηση του ρέματος εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016 (ΚΑΕ 9775.02.074) με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, κατόπιν Μελέτης η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε σε 10,7 εκατ. ευρώ το 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμαρουσίου.

 

Μετά την αλλαγή της Περιφερειακής Αρχής και στην αρχή της θητείας του ο κ. Περιφερειάρχης, δήλωσε πως «θα προχωρήσει το έργο σύντομα», όμως έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη ένταξη του έργου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για την καθυστέρηση που εμφανίζεται.

 

 

Επειδή η υλοποίηση του έργου διευθέτησης του ρέματος της Σαπφούς είναι έργο αντιπλημμυρικής υποδομής, κομβικής σημασίας για τους κατοίκους του Αμαρουσίου οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ρωτούν σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία υλοποίησης του έργου του ρέματος Σαπφούς και τι εκκρεμεί ακόμα να γίνει, προκειμένου να δημοπρατηθεί αλλά κα ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου. 


Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ακολουθεί το πλήρες κείμενό της:


Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

Εσωτερικών

Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Υποδομών και Μεταφορών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

 

Θέμα: «Μεγάλη ανησυχία των κατοίκων του Αμαρουσίου για την τεράστια καθυστέρηση  στην δημοπράτηση του έργου του Ρέματος  Σαπφούς»

 

Στις μεγάλες καταιγίδες των τελευταίων ετών οι γειτονιές του Αμαρουσίου κατά μήκος του ρέματος Σαπφούς υπέστησαν ζημιές από την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς.

Πρόκειται για ρέμα που μπαζώθηκε, περιορίστηκε, χτίστηκε περιμετρικά, επιβαρύνθηκε κλπ και όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα ρέματα της Αττικής καθώς δεν άντεξε στις μεγαλύτερες καταιγίδες με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.

Από το 2010 ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει μετά από δικό του αίτημα στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (αριθμός απόφασης Δ10/20316/27-10-2010) την αρμοδιότητα για την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης έχοντας πληρώσει για μελέτες μάλιστα τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρήματα των δημοτών Αμαρουσίου. 

Στις 4/12/2017, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η μελέτη που είχε διαβιβάσει 15 μήνες πριν στην Περιφέρεια (προκειμένου να ενταχθεί το έργο) ήταν τεχνικά ελλιπέστατη.

Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν είναι ακόμη γνωστή η πορεία υλοποίησης του έργου μετά και την πιθανή κατάθεση της οριστικής μελέτης, η οποία θα ενσωμάτωνε και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, για τη διευθέτηση του ρέματος, παρά το ότι ο Δήμος ζήτησε και ικανοποιήθηκε το αίτημα της αύξησης του ποσού χρηματοδότησης από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ.

Επίσης παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών που δημιουργούν προβλήματα παροχευτικότητας κατά μήκος των ρεμάτων, μετά από σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όχι μόνο δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές αλλά επιπλέον δεν έχουν απομακρυνθεί κτίσματα πάνω από την πλακοσκεπή του ρέματος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου.

Στη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής η διευθέτηση του ρέματος εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016 (ΚΑΕ 9775.02.074) με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, κατόπιν Μελέτης η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε σε 10,7 εκατ. ευρώ το 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμαρουσίου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε δεν κατέστη εφικτή η δημοπράτηση του έργου λόγω 2 σημαντικών προβλημάτων της Μελέτης, τα οποία ο Δήμος Αμαρουσίου όφειλε να αντιμετωπίσει: αφενός απαιτείται πολεοδομική ρύθμιση σε τμήματα όπου οι γραμμές πλημμύρας ευρίσκονται εντός ιδιοκτησιών βάσει της Μελέτης και αφετέρου απαιτείται καθορισμός της ακολουθητέας τεχνικής λύσης, σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, σε ορισμένα σημεία συνάντησης με υφιστάμενους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ.

 

Στην αρχή της θητείας του ο κ. Περιφερειάρχης, δήλωσε πως «θα προχωρήσει το έργο σύντομα», όμως έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη ένταξη του έργου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για την καθυστέρηση που εμφανίζεται.

Μάλιστα στην πρώτη ζώνη του ρέματος ακριβώς δίπλα στο νότιο πρανές του και στην Οδό Αγίου Αθανασίου ο Δήμος Αμαρουσίου κατασκεύασε πλατεία και χώρους άθλησης τους οποίους εγκαινίασαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Πατούλης. Ένα μήνα μετά στις 14/10/2021 ο χώρος πλημμύρισε και από τύχη δεν απειλήθηκαν ζωές.  

Επειδή η υλοποίηση του έργου διευθέτησης του ρέματος της Σαπφούς είναι έργο αντιπλημμυρικής υποδομής, κομβικής σημασίας για τους κατοίκους του Αμαρουσίου.

Επειδή δεν έχουν αποξηλωθεί ακόμα οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις - κατασκευές και δεν έχουν απομακρυνθεί τα κτίρια υποστήριξης του παλαιού αμαξοστασίου του Δήμου Αμαρουσίου παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.

Επειδή παρά την έγκαιρη ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής του έργου δεν είναι γνωστό εάν ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ολοκληρώσει την τελική μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

-Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία υλοποίησης του έργου του ρέματος Σαπφούς και τι εκκρεμεί ακόμα να γίνει, προκειμένου να δημοπρατηθεί;

-Ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαχαριάδης Κώστας

Χατζηγιαννάκης Μίλτος


Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.