Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου (1932-2021), ένας μεγάλος εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο Παπαγεωργίου σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και με δωρεές τους, που ξεπέρασαν τα 30.000.000 δολάρια, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το ομώνυμο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ικανοποιώντας μια μεγάλη ανάγκη κι ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των δυτικών συνοικιών. 

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου αναγκάστηκε να εργασθεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια Νικόλαο και Απόστολο, αφού το 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα τους Γεώργιο Παπαγεωργίου. 

Μετά τον πόλεμο ξενιτεύθηκε στις ΗΠΑ μέχρι το 1960 και ακολούθως στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Σε συνεργασία με τα αδέλφια του αναδείχθηκαν σε ένα από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της γούνας. Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου ήταν σεμνός, ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος, που πάντοτε βοηθούσε τους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη. 

Στη Φρανκφούρτη ανήγειρε με δικές του δαπάνες τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου. Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από πολλούς άλλους φορείς και Συλλόγους. 

Ο Δήμος μας, που βρίσκεται στο Κέντρο των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους εθνικούς ευεργέτες Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, που μεταξύ πολλών άλλων ευεργεσιών και φιλανθρωπικών δράσεων, κατασκεύασαν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο σήμερα είναι η «ναυαρχίδα» του εθνικού συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. 

Τιμάμε την μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου. 

Εκφράζουμε τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.