Την τελευταία πενταετία, η ελληνική κολύμβηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο και δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής του υγρού στίβου στην Ελλάδα - Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την «έκρηξη» δημοτικότητας του αθλήματος έχει ο Ανδρέας Βαζαίος, από τους κορυφαίους πρεσβευτές του ελληνικού αθλητισμού εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων

Η επιτυχία στο ευρωπαϊκό 25αρας πισίνας που φιλοξενήθηκε στο Καζάν είναι ακόμα πολύ φρέσκια, όμως χρόνος για να απολαύσει τις δάφνες του ο Βαζαίος δεν υπάρχει.

Αμέσως μετά το Καζάν ταξίδεψε στο Αϊτχόφεν για να στηρίξει την ομάδα του, Ντι Σι Τράιντεντ στα πλέι οφ της ISL και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, για να αγωνιστεί στο παγκόσμιο 25αρας.

Παράλληλα συνεχίζει το μεταπτυχιακό του στο ιδιαίτερα απαιτητικό Λάφμπορο στη Βρετανία.

Κάπου μέσα σε αυτό το αδιανόητο πρόγραμμα του κορυφαίου Ευρωπαίου σπεσιαλίστα της μεικτής, χώρεσε και το Sportsfeed για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.


Σε ένα μήνα ξεκινά το παγκόσμιο πρωτάθλημα 25αρας στο Άμπου Ντάμπι. Μιας διοργάνωσης που το μετάλλιο της απουσιάζει από την πλουσιότερη συλλογή Έλληνα κολυμβητή.

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά! Οι επιδόσεις μου τόσο στην ISL όσο και στο ευρωπαϊκό στο Καζάν αντικατοπτρίζουν την σκληρή δουλειά όλης της χρονιάς. Το χρυσό μετάλλιο με την υπεράσπιση του τίτλου μου στα 200μ μεικτή και το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μεικτή, βοήθησαν πολύ στην αυτοπεποίθησή μου στο δρόμο προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οπότε τώρα απλά αναμένουμε να δούμε τι νούμερο θα εμφανιστεί δίπλα από το όνομά μου και την ελληνική σημαία πάνω στον πίνακα.»


Ο Ανδρέας της 25αρας πισίνας είναι… τρομακτικός. Σε όλες τις αναλύσεις το όνομά σου είναι πάντα μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις στην 25αρα πισίνα;

«Θεωρώ ότι μου ταιριάζει, επειδή είμαι αρκετά καλός στις στροφές και στο υποβρύχιο που είναι δύο βασικά στοιχεία για την 25αρα πισίνα. Δεν μπορώ να πω περισσότερο ή λιγότερο από την 50αρα γιατί δεν μου αρέσει να «περιορίζω» τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου συγκρίνοντας τις επιδόσεις μου στην 25αρα με αυτές στην 50αρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά στο θέμα προσδοκιών και πίεσης μεταξύ του πρώτου κύκλου της σεζόν 25αρας με αυτή της 50αρας. Είναι ακριβώς οι ίδιοι αγώνες, με την ίδια σημαντικότητα και δυσκολία, και είναι άδικο να τα διαφοροποιούμε. Πρέπει να σημειώσω ότι πριν τις σπουδές μου στις ΗΠΑ ήμουν καλός στις στροφές και συγκεκριμένα στο υποβρύχιο, δουλεύοντας χρόνια με τον προπονητή μου Αλέξανδρο Νικολόπουλο. Αυτό που άλλαξε στην προπόνησή μου, εκεί (στις ΗΠΑ), ήταν το γεγονός ότι είχα καλύτερες εγκαταστάσεις και αθλητικό εξοπλισμό ώστε να βελτιώσω αυτή την ικανότητα. Δυστυχώς αυτή είναι και μια από τις διαφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σίγουρα τα πράγματα καλυτερεύουν στη χώρα μας αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω.»


Κεφάλαιο International Swimming League. Πόσο σε έχει βοηθήσει;

«Η ISL με έχει βοηθήσει πολύ από όλες τις απόψεις! Έχει καταφέρει να φέρει στην κολύμβηση, συνολικά, πιο μεγάλη προβολή αλλά και μια πιο ισορροπημένη οικονομική αποκατάσταση στους αθλητές που δυστυχώς έλλειπε. Αγωνιστικά με έχει βοηθήσει πολύ να «συνηθίσω» τον υψηλό ανταγωνισμό και τις συνεχείς γρήγορες κούρσες ώστε να είμαι πιο προετοιμασμένος και στους υπόλοιπους αγώνες της υπόλοιπης σεζόν. Με άλλα λόγια είναι μια πολύ καλή αγωνιστική «προπόνηση» με τους καλύτερους αθλητές από όλο τον κόσμο.»


Ένας από τους κορυφαίους κολυμβητές όλων των εποχών και προσωπικό σου πρότυπο ΄όπως τον έχεις αποκαλέσει, ο σπουδαίος Λάζλο Τσεχ, κρέμασε το σκουφάκι του σε ηλικία 35 ετών. Εσύ τον εαυτό σου μέχρι πότε τον βλέπεις να αγωνίζεται;

«Δεν έχω βάλει «ημερομηνία λήξης» στην καριέρα μου. Έχω πει στον εαυτό μου πως θα συνεχίσω να κολυμπάω τόσο όσο νιώθω ότι δεν καταπονώ τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά καθώς και ότι προσφέρω στην κολύμβηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν νιώθω να είμαι κοντά στο τέλος και θα συνεχίσω να κολυμπάω μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.»


Όλοι και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες κάνουν το μεγάλο βήμα μοιραστούν δημόσια τον αγώνα τους με «εσωτερικούς δαίμονες» και την πίεση που βιώνουν με τον υψηλό αθλητισμό. Εσύ έχεις επιλέξει τον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας, το σημαντικό «όπλο» για την προφύλαξη της ψυχικής υγείας. Έρχονται συναθλητές σου σε εσένα για να τους βοηθήσεις;

«Υπάρχουν αθλητές που νιώθουν άνεση να με εμπιστευτούν με κάποιες δυσκολίες που μπορεί να έχουν στο αγωνιστικό κομμάτι. Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι πρότυπο για νέα παιδιά και μακάρι να μπορέσω να βοηθήσω όσους περισσότερους και περισσότερες μπορώ. Παρόλο αυτά, ακόμα σπουδάζω το αντικείμενο, δεν είμαι αθλητικός ψυχολόγος, οπότε απαντάω πάντα με βάση τις δικές μου εμπειρίες. Σίγουρα είναι ωραίο συναίσθημα και χαίρομαι όταν συμβαίνει αυτό. Άλλωστε θέλω να υπερασπιστώ αυτό που αγαπάω (την κολύμβηση) μέσα από το πεδίο της ψυχικής υγείας διότι είναι ένα πολύ πολύ σημαντικό κομμάτι που όλοι ίσως ξεχνάμε το πόσο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση αλλά και την καθημερινότητα μας.»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.