Το έργο και η προσφορά του ΤΕΒΑ, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού
Το έργο και την κοινωνική προσφορά του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (σ.σ. ΤΕΒΑ) και του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών Αγοράς Εργασίας, παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού σε εκδήλωση ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη.
Στην εκδήλωση συμμετείχε εκ μέρους του υπουργείου ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σταμάτης επεσήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα των δράσεων του ΤΕΒΑ για την ανακούφιση των πολιτών που είναι ή βρίσκονται σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΤΕΒΑ ως πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με συγκεκριμένη στόχευση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού και συνεκτικού προγράμματος της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στόχος μας, ανέφερε, είναι να απλώσουμε ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας σε όσους διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχειας. «Η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση του ΤΕΒΑ με 63 εκατ. ευρώ από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να καλύψει τις ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν, μέχρι την εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Κάνουμε πράξη την εντολή του πρωθυπουργού, ώστε κανείς συνάνθρωπός μας να μην μείνει απροστάτευτος. Το κοινωνικό κράτος θα είναι δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής Αριστοτέλης Βαβουγυιός, σημείωσε: «Το ΕΙΕΑΔ με το έργο του υποστηρίζει τις δράσεις και τις πολιτικές του υπουργείου Εργασίας που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Το ΤΕΒΑ και ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αποτελούν πυλώνες της σημερινής λειτουργίας του».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΙΕΑΔ χαρακτήρισε τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών Αγοράς Εργασίας ως «ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας», υπογραμμίζοντας ότι το έργο του Μηχανισμού Διάγνωσης αποτελεί «τομή στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Αναφερόμενος στο ΤΕΒΑ, ο κ. Βαβουγυιός δήλωσε ότι πρωταρχικό μέλημα του ΕΙΕΑΔ ως διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ, υπό την εποπτεία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, είναι η πλήρης και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου, ώστε με επιταχυνόμενες διαδικασίες και με συνεχείς παραδόσεις τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών στους δικαιούχους να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και να αποτελέσει ασπίδα για τους άπορους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας.
«Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν είναι κατά του πλούτου, αλλά κατά της φτώχειας», κατέληξε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΙΕΑΔ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρήση του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε.
Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας
Ο διευθυντής Ενεργητικών Πολιτικών και Διεθνών Δικτύων του ΕΙΕΑΔ και επιστημονικός υπεύθυνος του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, Σταύρος Γαβρόγλου, τόνισε τον ρόλο του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που θα έχει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την περίοδο 2022-2023, στη «δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας στην αγορά εργασίας, με ανάλυση δευτερογενών δεδομένων για τη σχέση εκπαίδευσης-απασχόλησης, αλλά και σειράς ερευνών σε αποφοίτους και εργοδότες για την επάρκεια των δεξιοτήτων τους».
Σημειώνεται ότι για το ίδιο διάστημα έχει προγραμματιστεί επίσης η επέκταση και η εμβάθυνση των αναλύσεων του Μηχανισμού με εστίαση στα πράσινα και ψηφιακά επαγγέλματα και δεξιότητες.
Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας είναι ένα σύγχρονο «εργαλείο» λεπτομερούς καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας, καθώς συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ESCO, Eurostat) και διενεργεί έρευνες πεδίου σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον εντοπισμό αναντιστοιχιών στην προσφορά και ζήτηση εργασίας και την ανάδειξη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, δηλαδή για κάθε Περιφέρεια, κάθε περιφερειακή ενότητα και κάθε δήμο.
Το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του στο ΕΣΠΑ 2021-2027
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιάννης Πασπάλας, έκανε έναν συνολικό απολογισμό των δράσεων του ΤΕΒΑ.
Όπως είπε, σήμερα, το ΕΙΕΑΔ συντονίζει ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικών υλικών αγαθών στους απόρους, στο οποίο συμμετέχουν 57 κοινωνικές συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάνω από 600 τοπικοί εταίροι. Ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ είναι όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που ξεπερνούν τα 400.000 άτομα (ή τις 250.000 οικογένειες).
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ, στα οποία προστέθηκαν άλλα 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, λόγω και των έκτακτων αναγκών, λόγω του κορονοϊού».
Κλείνοντας, ο κ. Πασπάλας ανέφερε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του, εντασσόμενο στο τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα-6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης», με προϋπολογισμό 400.000.000 ευρώ.
Τέλος, από το 2015 έως σήμερα, έχουν διανεμηθεί συνολικά 59.828,01 τόνοι τροφίμων και 19.989.411 τεμάχια βασικών υλικών αγαθών, ενώ, όσα αποθέματα μένουν αδιανέμητα, προωθούνται σε συσσίτια, που από την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος έως σήμερα απέδωσαν 14.949.910 ζεστά γεύματα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου