Μήνυμα Δημάρχου 


 Οι Παγκόσμιες ημέρες ενισχύουν την ευαισθητοποίηση για θέματα ιδιαίτερης σημασίας λειτουργούν όμως παράλληλα και ως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αν και κατά πόσο  προοδεύσαμε στον χρόνο που μεσολάβησε από την παγκόσμια ημέρα της προηγούμενης χρονιάς.

Για τον Δήμο μας ένα σημαντικό βήμα προόδου ήταν το έργο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης» που υπογράψαμε πρόσφατα. Είναι ένα έργο  προϋπολογισμού 112.800,00€, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους 68.160,00€ και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών 44.640,00€. Βασικός στόχος του έργου είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων μας. 

Επίσης, στηρίζουμε  με κάθε τρόπο το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης, που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε, όμως σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Πρόσφατα το Νομικό μας Πρόσωπο ΠΕΑΠ που έχει τη χρήση και τη συντήρηση 20 κτιρίων, σε συνεργασία με την  Τεχνική μας Υπηρεσία κατέγραψε το ποσοστό προσβασιμότητας. Εξ αυτών 13 καλύπτουν τη σχετικά οδηγία της Ε.Ε., τα 2 χρειάζονται προσθήκη WC και τα υπόλοιπα 5 δεν διαθέτουν προσβασιμότητα. Ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα το ΠΕΑΠ σε συνεργασία με την Τεχνική μας  Υπηρεσία - για τα σχέδια και τις τεχνικές προδιαγραφές- με τους ενδιαφερόμενους  συλλόγους και φυσικά με τους αθλητές, που χρησιμοποιούν χώρους του ΠΕ.Α.Π. να προχωρήσουν στα απαραίτητα έργα.

Πέραν, των έργων, διαρκής μας μέριμνα είναι να αξιοποιούμε κάθε συνεργασία και κάθε δυνατότητα ώστε αν διευκολύνουμε τους συμπολίτες με αναπηρία, όπως κάναμε με τη διενέργεια δωρεάν rapid tests ειδικά για Άτομα με Αναπηρία τον Μάρτιο, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση τους στις υπηρεσίες του Δήμου μας. Για αυτό τον λόγο πρόσφατα ορίσαμε Αντιδήμαρχο που μεταξύ άλλων έχει αυτή την αρμοδιότητα, τον Γιώργο Καρύμπα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με τους σχετικούς φορείς. Ο στόχος μας είναι σε έναν χρόνο, την αντίστοιχη ημέρα να έχουμε περισσότερα να πούμε. 

Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι!


Τάσος Μαυρίδης

Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης

Γενικός Γραμματέας ΠΕΔ Αττικής 




Μήνυμα Αντιδημάρχου 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. 

Πρόσφατα είχα τη χαρά  στον δικό μας Δήμο, ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης να μου εμπιστευτεί τη θέση άμισθου Αντιδημάρχου ισότιμης εξυπηρέτησης πολιτών και δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό επίπεδο, με  αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την  υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με φορείς – συλλόγους, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου μας, την εφαρμογή των οδηγιών και των προγραμμάτων της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον την εποπτεία σχετικών προγραμμάτων, τη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε υπηρεσίες και τη συμμετοχή τους στον Πολιτισμό και Αθλητισμό και σε άλλες Δομές του Δήμου μας σε συνεργασία με τα Νομικά μας Πρόσωπα ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ.

Δυστυχώς, οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση, όπως σχεδιάζαμε, σε συνεργασία με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον Δήμο. Βρισκόμαστε όμως σε συνεργασία, τόσο με τους συλλόγους, με τα Νομικά μας Πρόσωπα και τις υπηρεσίας μας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο όσα προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός και να άρουμε τα εμπόδια που στερούν την ισότιμη πρόσβαση. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει από τον Δήμαρχο.

Η Παγκόσμια Ημέρα στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία, ενώ επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό. Η ένταξη μας αφορά όλους.


Γιώργος Καρύμπας 

Αντιδήμαρχος Ισότιμης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.