Οι θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν αναληφθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, θέματα οικονομικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, καθώς τα αναπτυξιακά έργα στον δήμο Παλλήνης που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα με τον δήμαρχο Παλλήνης, κ. Θανάση Ζούτσο, κατά την επίσκεψη του κ. Πέτσα στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δύο βασικών αναπτυξιακών έργων του δήμου –συνολικού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ– που βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των κατοίκων και συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής. 

  • Του έργου «Αστικής Αναζωογόνησης» (ΑΤ06) για την ανάπλαση του ρέματος Παναγίτσας στη Δ.Ε. Γέρακα –ύψους 4,6 εκατ. ευρώ– το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μίας «πράσινης λεωφόρου» 1,5 χιλιομέτρου, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων στην καρδιά του Γέρακα με την κατασκευή, μεταξύ άλλων, ποδηλατοδρόμου, περιπατητικών διαδρομών, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, χώρου parkour,  χώρου άθλησης και διαδραστικών παιχνιδιών, καθώς και   

  • Του έργου «Μελέτες Ωρίμανσης» (ΑΤ09) για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Παλλήνης, ύψους 620.000 ευρώ. 

Πρόκειται για δύο έργα που, όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την προσβασιμότητα στην περιοχή και να αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών «σε έναν δήμο που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη –πληθυσμιακή και οικιστική– τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, εντάσσεται επίσης η πρόταση του δήμου Παλλήνης (ΑΤ12) για «Ολοκληρωμένες Δράσεις Ηλεκτροκίνησης», ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Με χαρά, βλέπω και τις υπόλοιπες προτάσεις που έχετε υποβάλει, με αιχμή δύο βασικά έργα υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης και τη διαχείρισης των λυμάτων», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Θανάσης Ζούτσος, εξήρε την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα, καθώς και την αμεσότητα του Υπουργείου Εσωτερικών στην επίλυση των προβλημάτων.

«Σημασία έχει να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που βρήκαμε και να βάλουμε ένα λιθαράκι –γιατί τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν– ώστε οι επόμενοι να μην αντιμετωπίζουν τα ίδια. Στόχος μας είναι να βάλουμε τις βάσεις, ώστε οι πολίτες –σε κάθε δήμο της χώρας– να βλέπουν, στην πράξη, κάτι καλύτερο. Είναι θέμα συλλογικό, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, να πηγαίνουν μαζί, προκειμένου να αντιμετωπίζουν –από κοινού– τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και να μπορούμε να χτίζουμε κάτι καλύτερο πάνω στην προσπάθεια επιτυχημένων παραδειγμάτων του παρελθόντος, για το μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας. Ένα μέλλον πιο φωτεινό», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. 

Ξεχωριστή μνεία έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις σημειακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Πέτσας στάθηκε, ιδιαίτερα, στον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, με τον οποίο καταργήθηκε η «a la carte» απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε «ομηρεία». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα που επαναφέρει την Κυβερνησιμότητα. Ως εκ τούτου, θα μπορείτε να υλοποιήσετε το πρόγραμμα για το οποίο σας έχουν εκλέξει οι δημότες σας και να λογοδοτήσετε, φυσικά, για αυτό».

Επί τάπητος βρέθηκαν, επίσης, ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. «Για αυτήν την Κυβέρνηση, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τη μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων», σημείωσε ο κ. Πέτσας και αναφέρθηκε στο θέμα της αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με σκοπό να υπάρξει μία πιο δίκαιη κατανομή, αλλά και μία σημαντική προσπάθεια αύξησης του χρηματοδοτικού φακέλου, από τις αρχές του 2023. «Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των ΚΑΠ, που βλέπουμε τα τελευταία έτη. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε, πέρυσι, όταν δώσαμε δεκατέσσερις μηνιαίες ΚΑΠ αντί για δώδεκα που δίνονται συνήθως», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, το ζήτημα αυτό αποτελεί βασικό αντικείμενο της κοινής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων ως προς την ενίσχυση των οικονομικών των ΟΤΑ α’ βαθμού. «Η επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της την προσεχή Δευτέρα. Έχουμε ένα “σφικτό” χρονοδιάγραμμα και το έργο των μελών της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.  

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων στην είσπραξη από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων. «Έχουμε πλήρη επίγνωση του προβλήματος, καθώς –σε πολλές περιπτώσεις– οι οφειλές αυτές υπερβαίνουν μία ετήσια κατανομή ΚΑΠ. Πρόκειται για ένα ποσό πολύ σημαντικό που αν μπορούσε να εισπραχθεί, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών που θέλετε να προσφέρετε στους δημότες σας», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δοθεί μία μόνιμη λύση, που δεν θα λειτουργεί με τρόπο «πυροσβεστικό». 

«Δεν υπάρχουν οι λίγοι και πονηροί. Υπάρχουν υπεύθυνοι δημότες, οι οποίοι απαιτούν φυσικά και τις ανάλογες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τις συνηθισμένες πρακτικές ad hoc ρυθμίσεων. Για αυτόν τον λόγο, βάζουμε με σχέδιο το θέμα στο τραπέζι –μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και μαζί με την ΚΕΔΕ– προκειμένου να βρούμε έναν μόνιμο μηχανισμό που θα μπορέσει να ενισχύσει τόσο τα έσοδα των δήμων, όσο και την κουλτούρα πληρωμής στους δημότες», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής: «Η περιοχή της Παλλήνης είναι μία περιοχή συνεχώς αναπτυσσόμενη, η οποία προσελκύει επενδύσεις τόσο στον τομέα της βιομηχανίας, όσο και στον τουρισμό και στην τεχνολογία. Είναι μία περιοχή, επίσης, που αποτελεί πόλο έλξης με τη μετεγκατάσταση δημοτών από το κέντρο. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο υποδομών, ώστε να δούμε συντεταγμένα αυτή την πληθυσμιακή αύξηση και να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.