Ο ΣΠΑΠ συμμετέχει και το 2022 στην εκστρατεία της WWF «Ώρα της Γης»! Το Σάββατο 26 Μαρτίου θα σβήσουμε όλα τα φώτα, για μία ώρα, από τις 20:30 μ.μ. έως τις 21:30 μ.μ., προκειμένου να στείλουμε μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φέτος η «Ώρα της Γης», εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF μάς καλεί να συμμετέχουμε τις επόμενες ημέρες σε μια σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο να μας φέρουν πιο κοντά με τους αγαπημένους μας, αλλά και με τη φύση.

Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει μέσα από το πιάτο μας.

Η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον; Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Όμως, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας.


Με την ευκαιρία της εφετινής εκστρατείας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Η Ελλάδα συμμετέχει στην εκστρατεία της WWF, που ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, όπου σχεδόν δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις υπερασπίστηκαν την ανάγκη για σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στάθηκαν ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ο αριθμός των πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δεσμευθεί και συμμετέχουν σε αυτήν την κίνηση αυξάνει σημαντικά χρόνο με το χρόνο προσθέτοντας όλο και περισσότερους στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό «αύριο».

Η Ελλάδα είναι μία χώρα μοναδικού και ιδιαίτερου κάλους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επείγον η περιβαλλοντική ευαισθησία και δράση όλων να συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ο ΣΠΑΠ συμμετέχει και φέτος στην εκστρατεία αυτή της WWF και καλεί τους εθελοντές του, αλλά και όλους όσους νοιάζονται για το περιβάλλον και τη φύση να συμμετέχουν. Τα φώτα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου, στα Γραφεία του και σε όλες τις εγκαταστάσεις του θα σβήσουν για μία ώρα.

Εντείνουμε τις προσπάθειες μας, συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε δράση που στοχεύει στην αφύπνιση όλων μας για το μέλλον του πλανήτη».

Η Ώρα της Γης 2022 – Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 (από 20:30 έως 21:30)

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.