Η ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ καταφέρεται με σφοδρότητα και ανυπόστατες καταγγελίες εναντίον κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας στην πόλη μας

Με το από 1 Ιουνίου 2022 δελτίο τύπου της, η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ και προσωπικά ο επικεφαλής της κ. Θάνος Ματόπουλος, συνεχίζουν με ανυπόστατες καταγγελίες και αυθαίρετα συμπεράσματα τη συστηματική και διαχρονική αντίθεση τους σε κάθε είδος ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται στην πόλη. Στόχος αυτή τη φορά είναι η εκμισθώτρια εταιρεία της έκτασης του πρώην κάμπινγκ Βούλας η οποία κατασκευάζει στον χώρο τις πρώτες και μοναδικές εγκαταστάσεις πεντάστερου κάμπινγκ στη χώρα, θερινού κινηματογράφου υψηλών προδιαγραφών, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και αναψυχής, έργο που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή μετά από 23 χρόνια χωρίς ωστόσο να περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού τη θάλασσα. Αλήθεια, για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα ότι επιτελείται κοινωνικό έργο, η έκταση τελούσε υπό κατάληψη από ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είχαν ιστορικό βαριάς παραβατικής συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής διέλευση ούτε υπό το φώς της ημέρας, θα απολογηθεί κανείς; Ποιοι ήταν αυτοί που διέμεναν στα οικήματα εντός του χώρου και ποιοι ήταν αυτοί που ενθάρρυναν αυτή την κατάληψη; Ποιοι τους συντηρούσαν αλλά και τους προστάτευαν;

Στο επίμαχο δελτίο τύπου αναφέρεται κατά κύριο λόγω στην παράνομη κοπή δέντρων που καταγγέλθηκε από περιοίκους την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τα άμεσα αντανακλαστικά της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η οποία διενήργησε έκτακτη αυτοψία στον χώρο και επέβαλε τις προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου, κυρώσεις. (https://www.vvv.gov.gr/index.php/enimerosi-tou-politi/delt-typou-graf-dimarxou/item/12348-kiroseis-camping-voulas). Επιπροσθέτως, είναι σε εξέλιξη ενδελεχείς έρευνα για να αποκαλυφθεί τι ακριβώς έγινε, πότε και από ποιους.

Στη συνέχεια καταγγέλλει ότι Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χρηματοδοτεί με 40.000 € την ανακατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων που διέρχεται εντός του χώρου του κάμπινγκ η οποία θα εκβάλει 23μ μέσα στη θάλασσα αντί να χρηματοδοτήσει η εκμισθώτρια εταιρεία αγωγό κόστους 1.700.000 € που θα εκβάλει 150 μ μέσα στη θάλασσα. 

Παρά το γεγονός ότι αυτή η καταγγελία είχε απαντηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30 Μαΐου, (μόλις 2 μέρες πριν το δελτίο τύπου) από το Δήμαρχο, η ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ επέλεξε να αγνοήσει την αλήθεια και να εμείνει στη δικό της αυθαίρετο αφήγημα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόκειται περί αγωγού που ξεκινάει από το Πανόραμα της Βούλας, διασχίζει την Οδό Πρίγκηπος Πέτρου και καταλήγει στη θάλασσα στο ύψος της έκτασης του κάμπινγκ. Πρόκειται για έργο που εντάσσεται στις κρατικές αντιπλημμυρικές υποδομές και το δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση του. Παρ΄ όλα αυτά, ο Δήμος απαίτησε από την εκμισθώτρια εταιρεία, χωρίς αυτή να έχει σχετική υποχρέωση, την ανάληψη του κόστους της εκπόνησης μελέτης αλλά και των εργασιών ανακατασκευής του αγωγού. Η μελέτη κατατέθηκε στο Δήμο για να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις (Περιφέρεια Αττικής, ΚΣΕ – Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, Διεύθυνση Λιμενικών Έργων - για την έγκριση της ακτομηχανικής μελέτης σε ότι αφορά τα 25 περίπου μέτρα που θα εκβάλουν μέσα στη θάλασσα - στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τέλος στην Κτηματική εταιρεία Δημοσίου για παραχώρηση του χώρου). Στη συνέχεια ο αγωγός θα ανακατασκευαστεί από το Δήμο καθώς δεν προβλέπεται να κατασκευάζονται τέτοιου είδους έργα από ιδιωτικούς φορείς και το κόστος της κατασκευής θα το αναλάβει η εκμισθώτρια εταιρεία. Σε ότι αφορά το μήκος του αγωγού, σε σχετική ερώτηση η αρμόδιοι μελετητές ανέφεραν πως το μήκος των 230 μέτρων θα προκαλέσει αλλοίωση στην ακτογραμμή χωρίς να έχει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Άλλωστε σε κανένα σημείο της παραλιακής ζώνης δεν έχει κατασκευαστεί αγωγός που εκβάλει στη θάλασσα μέσω υποθαλάσσιας επέκτασης αγωγού, ούτε στα πρόσφατα έργα που ολοκληρώθηκαν στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Ματόπουλος συνεχίζει την επίθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Ανάπτυξης) ύψους 2.044.372,68 € από το αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό μέρος του συνολικού ύψους της επένδυσης που ανέρχεται στα 14 εκ. ευρώ, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος έχει ψηφιστεί ήδη το 2016 και έχει ενισχύσει δεκάδες εταιρείες για αντίστοιχες επενδύσεις. 

Σε ότι αφορά την κοπή των δέντρων, πράξη που πράγματι ήταν αυθαίρετη και κατακριτέα, όπως αναφέραμε έχουν ήδη επιβληθεί όσα προβλέπονται, ενώ σε ότι αφορά την αποκατάσταση του πρασίνου, καλό είναι να μη βγαίνουν αυθαίρετα και πρόωρα συμπεράσματα. Σε 12 μήνες το τελικό αποτέλεσμα ίσως εκθέσει όσους σήμερα καταγγέλλουν άκριτα.

Κλείνοντας, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου να ελέγχουν τις εξελίξεις στην πόλη, να εκφέρουν άποψη και να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα. Δεν έχει όμως κανείς δικαίωμα να προτάσσει τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις χρησιμοποιώντας ανακριβείς αναφορές και αυθαίρετα συμπεράσματα, εκθέτοντας την πόλη προδικάζοντας υποτιθέμενες μελλοντικές περιβαλλοντικές και άλλες καταστροφές.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.