boris_johnson_2

 Επειτα από μήνες σκανδάλων, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσωσε το κεφάλι του κερδίζοντας στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής, το αποτέλεσμα της οποίας, ωστόσο, κατάφερε ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στο κύρος του. Δυόμισι χρόνια μετά την θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές, ο 57χρονος πρωθυπουργός παραμένει βουτηγμένος στην υπόθεση «partygate», τα πάρτι που οργανώνονταν συστηματικά στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά της διάρκεια ισχύος αυστηρών lockdown για τους υπόλοιπους Βρετανούς. Και η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα βαθιά ρήγματα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Από τους 359 βουλευτές των Τόρις που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 211 έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και 148 την αρνήθηκαν, δηλαδή το 41% των ψηφισάντων: ο αριθμός τους είναι επαρκής για να παραλύσει την λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να χαιρετίσει το «αποφασιστικό αποτέλεσμα» που επιτρέπει «να προχωρήσουμε» και κάλεσε το κόμμα σε ενότητα διευκρινίζοντας ότι «είναι βέβαιο ότι δεν έχει στο μυαλό του πρόωρες εκλογές».

Αλλά πολλοί σχολιαστές τόνισαν την επικίνδυνη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. «Ενας πρωθυπουργός με αξιοπρέπεια θα κοίταζε τα νούμερα, θα αποδεχόταν το γεγονός ότι έχει χάσει την υποστήριξη σημαντικού μέρους του κόμματός του και θα σκεφτόταν την θέση του, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο Ρότζερ Γκέιλ, ένας από τους βουλευτές που απέσυρε την υποστήριξή του προς τον Μπόρις Τζόνσον.Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «τελείως ακατάλληλος για το αξίωμα» και επέκρινε τους «διαιρεμένους Τόρις, που ασχολούνται με την διατήρηση του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, χωρίς σχέδιο». Η ψηφοφορία είναι το πρώτο θέμα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα. Οι Times κάνουν λόγο για έναν «λαβωμένο νικητή», υπενθυμίζοντας ότι η Τερέζα Μέι είχε επιβιώσει το 2018 πρότασης μορφής με μικρότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων, πριν αναγκασθεί να παραιτηθεί λίγου μήνες αργότερα.

«Ο πρωθυπουργός γαντζώνεται στην εξουσία μετά την ταπείνωση της ψηφοφορίας», σύμφωνα με τον Guardian, ενώ η Daily Mirror, στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για την υπόθεση «Partygate» έχει κεντρικό τίτλο: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις». Για τους Financial Times, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «τον έπληξε σοβαρά και αποκάλυψε τις διαστάσεις του ρήγματος και της δυσαρέσκειας στους κόλπους του κόμματός του».


Αναστολή ενός έτους


Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης. Επειτα από εβδομάδες φημολογίας, οι εξελίξεις ήταν χθες γρήγορες, όταν ανακοινώθηκε ότι εκκινεί η διαδικασία ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής μετά την υποβολή 54 επιστολών βουλευτών των Τόρις που ζητούσαν την αποχώρησή του στην επιτροπή 1922.

Σε περίπτωση ήττας του πρωθυπουργού στην ψηφοφορία, προβλέπεται η διεξαγωγή εσωτερικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού, σε μία κρίσιμη συγκυρία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του καλπάζοντα πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν δύναται να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού επί ένα έτος.
Γιούχα του πλήθους στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου

Παρά τα συσσωρευμένα σκάνδαλα, την λαϊκή οργή και την δυσαρέσκεια των βουλευτών του, ο Μπόρις Τζόνσον κρατήθηκε στην θέση του τους τελευταίους λίγους μήνες επενδύοντας στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην δυτική αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ευνοήθηκε επίσης από την απουσία προφανούς διεκδικητή της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που το άστρο του υπουργού Οικονομικών και πιθανολογούμενου διαδόχου έσβησε λόγω των αποκαλύψεων για την περιουσία του και τις φορολογικές «διευθετήσεις» της βαθύπλουτης συζύγου του.

Η κατάρρευση της δημοτικότητας του Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη κοστίσει σημαντικές απώλειες στους Συντηρητικούς κατά τις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου. Η πλειοψηφία αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για την ικανότητα του «Bojo», ο οποίος γιουχαΐστηκε από το πλήθος κατά τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της βασίλισσας, να κερδίσει τις εκλογές του 2024.

H αλλόκοτη, συχνά ανοριακή, προσωπικότητά του, που κάποτε είχε θεωρηθεί ατού, τώρα εξοργίζει τους Βρετανούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 60% των Βρετανών θέλουν από τους Συντηρητικούς την αποπομπή του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία, αλλά το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 32% μεταξύ των ψηφοφόρων των Τόρις.

Πάντως, οι συνέπειες του «partygate» δεν σταματούν εδώ. Μετά την αστυνομία και την δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι, νέα έρευνα είναι στα σκαριά, αυτή την φορά κοινοβουλευτική. Αν η έρευνα αυτή συμπεράνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων όταν δήλωνε ότι δεν παραβίασε τους κανόνες, θεωρείται ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.