Ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει την παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με τη συγκλονιστική  Άννα Βαγενά, στο Ανοιχτό Θέατρο «Μαίρη Αρώνη» (Ελ.Βενιζέλου 14, Άνω Καλαμάκι), την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.  . Το έργο είναι αφιερωμένο στην Αγγέλα Παπάζογλου και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το σχετικό βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.