Επιτυχημένη ήταν η πρώτη διερευνητική ενημερωτική συνάντηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων στο Δήμο Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου με τηλεδιάσκεψη μετά από πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Γιάννη Φωτάκη, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων, του Δημάρχου Διονύσου, αντιδημάρχων και στελεχών της διοίκησης καθώς και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Εισηγητές ήταν ο κ.Ανδρέας Λύτρας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολιτικός επιστήμονας, ο κ.Βασίλης Τακτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Οικονομίας,  ο κ. Γρηγόρης Παπαπέτρου, ειδικός για θέματα συνεργατικής οικονομίας και πολιτικός επιστήμονας και ο κ. Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, ο οποίος μίλησε για το εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο Ενεργειακής Κοινότητας στην ακριτική Κάσο.

Οι εισηγητές ανέπτυξαν τον ορισμό των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας (μέσω φωτοβολταΐκών εγκαταστάσεων, ενεργειακής αναβάθμισης κλπ).

Στη συνάντηση υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση για το πλαίσιο ίδρυσης των ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες όπως αναφέρθηκε μπορούν να συμμετάσχουν ΟΤΑ, Φορείς, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες. Οι εισηγητές υπογράμμισαν ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε αλλά και μοχλό στήριξης προς τους πολίτες και ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων - αποριών προς τους εισηγητές. Στην ενημερωτική συνάντηση η οποία συμφωνήθηκε να επαναληφθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου Γιάννης Φωτάκης, Στέφανος Κριεμάδης και Δημήτρης Ράικος, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Γιάννης Τσουδερός και Χρήστος Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βόρειας Αττικής (ΣΕΒΑ) Δημήτρης Μανδάλακας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Νεκτάριος Πίλτσης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνοιξης «Η Πρόοδος» Φλωρεντία Καραβατά και ο εκπρόσωπος της κοινωνικής δομής «Χωρίς Μεσάζοντες» Γιάννης Μπενέτος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.