Εικόνα

 Τη στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας και Γαλλίας στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης, αλλά και ως προς τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, λίγες εβδομάδες πριν το μπαράζ ευρωπαϊκών Συμβουλίων από τις αρχές Οκτωβρίου και εντεύθεν.

Έναν σχεδόν χρόνο από την υπογραφή της ιστορικής ελληνογαλλικής συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων. Αυτές, άλλωστε, δεν έρχονται σε ένα ουδέτερο σκηνικό, αλλά σε μια περίοδο που κανείς δεν θέλει άλλη αναταραχή, με δεδομένα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

 «Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, όμως, άφησε παράλληλα ανοιχτή τη χαραμάδα του διαλόγου, τονίζοντας ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας». Βεβαίως, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Τουρκία σε προεκλογική χρονιά και με τον κ. Ερντογάν σε εθνικιστικό παραλήρημα είναι διατεθειμένη να συζητήσει έστω και τα βασικά.

Και ο κ. Μακρόν, πάντως, ο οποίος δεν φημίζεται για τη θέρμη των σχέσεών του με τον κ. Ερντογάν, επανέλαβε την ευθεία στήριξη της Γαλλίας για τις ελληνικές θέσεις, όπως το έκανε και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με νόημα.

Κατά πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μακρόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές και αιτιάσεις και η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας και η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία. Πριν από λίγους μήνες, άλλωστε, ο κ. Μακρόν, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου είχε καταδικάσει ευθέως τα όσα έλεγαν Τούρκοι αξιωματούχοι επί της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.Κοινή γραμμήΒεβαίως, το μείζον ζήτημα, πέραν των τουρκικών ρητορικών προκλήσεων, είναι οι αποφάσεις για την ενέργεια, με την Κομισιόν να καλείται τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει εκ νέου προτάσεις και για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Βεβαίως, το μεγάλο αγκάθι είναι το πλαφόν στο αέριο, με την Ελλάδα να τάσσεται υπέρ ενός συνολικό πλαφόν σε όλο το φάσμα του αερίου, με παρέμβαση στον TTF, το χρηματιστήριο ενέργειας δηλαδή, και τη Γαλλία να έχει αρχικώς στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Με δεδομένο, όμως, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν περνάει, λόγω της εναντίωσης 15 χωρών, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Παρίσι ανακρούουν πρύμνα και στρέφονται σε μια πιο συνολική λύση. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να στέκεται στη μεγάλη εικόνα, ότι, δηλαδή, και το Παρίσι είναι υπέρ μιας συνολικής, ευρωπαϊκής λύσης στα ενεργειακά που θα δίνει ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της έκρηξης των τιμών.Τις επόμενες μέρες, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει περισσότερη σαφήνεια για το πού οδηγούμαστε ως προς τα της ενέργειας, ενώ οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν επιζητούσαν συντονισμό κινήσεων ενόψει και δύο σημαντικών ευρωπαϊκών ραντεβού τις επόμενες εβδομάδες: το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διοργανώνει η τσεχική προεδρία στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, όταν και αναμένονται οι βασικές αποφάσεις για τα ενεργειακά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.