Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης απηύθηναν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Επιλογή και Εκπαίδευση Επιτελικών Στελεχών του Δημόσιου Τομέα: Το νέο ειδικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ».


Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού καθώς την παρακολούθησαν δια ζώσης πάνω από 300 άτομα και διαδικτυακά πάνω από 1500 μοναδικοί χρήστες.


Σκοπός του προγράμματος είναι στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης να προετοιμαστούν κατάλληλα για να διεκδικήσουν τις θέσεις του κλάδου Επιτελικών Στελεχών στις ειδικότητες των Νομοτεχνών, των Αναλυτών Δημόσιων Πολιτικών και των Αναλυτών Ψηφιακής Πολιτικής. Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πάρουν μέρος σε μια εξαιρετικά απαιτητική γραπτή διαδικασία.

Ο Υπουργός Επικρατείας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε ότι είναι μια μεγάλη ημέρα τόσο για τη Δημόσια Διοίκηση, όσο και για το ΕΚΔΔΑ. Υπογράμμισε το γεγονός ότι τίθεται σε ενέργεια ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, αυτό του εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης μέσω της αναβάθμισης των στελεχών της. Επιπλέον, αναφερόμενος στις τρεις νέες διυπουργικές ειδικότητες, των Νομοτεχνών, των Ψηφιακών Αναλυτών και των Αναλυτών Δημόσιας Διοίκησης, τις χαρακτήρισε ως «ειδικότητες αιχμής», οι οποίες τίθενται στην υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης με σκοπό την παροχή σύγχρονων και βέλτιστων υπηρεσιών στους πολίτες.  


Ο κ. Βορίδης, στον χαιρετισμό του, παρατήρησε ότι η έντονη παρουσία του κόσμου που γέμισε την αίθουσα της εκδήλωσης επιβεβαιώνει το αντικειμενικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον νέο κλάδο των Επιτελικών Στελεχών και αποτελεί απτή απόδειξη ότι κάτι καλό και σημαντικό γίνεται. Παράλληλα, απέδωσε τη σφοδρότατη κριτική που έχει δεχτεί το επιτελικό κράτος στο γεγονός ότι διαταράσσει παραδοσιακές ισορροπίες με το πολιτικό σύστημα και επισήμανε ότι το 80% των διοικητικών πράξεων που εκδίδονταν από πολιτικά πρόσωπα τώρα εκδίδεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, αφήνοντας το αναγκαίο περιθώριο στους Υπουργούς να ασχοληθούν με τα σημαντικά και μείζονα. Τέλος, παρότρυνε τόσο το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ειδικότερα τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε μία πολύ σημαντική καινοτομία. 


Ο κ. Πέτσας τόνισε με τη σειρά του ότι η μεταρρύθμιση που υλοποιεί η Κυβέρνηση θα αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση και στην ελληνική κοινωνία. Απευθυνόμενος δε στους υποψηφίους του νέου κλάδου Επιτελικών Στελεχών, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε συμπεριφορές, προκειμένου μέσα από τον συνδυασμό των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους να φέρουν μια νέα κουλτούρα διοίκησης. Μέσω αυτής να επιτύχουν, αφενός να βελτιώσουν την καριέρα τους και τις αποδοχές τους και αφετέρου να συμβάλλουν στην αναμόρφωση της λειτουργίας του Δημοσίου, στην προώθηση νέων δημόσιων πολιτικών και στη διαμόρφωση μίας Δημόσιας Διοίκησης προσανατολισμένης στα αποτελέσματα.


Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι το ισχυρό Κράτος είναι ταυτόσημο με μία ισχυρή Δημόσια Διοίκηση. «Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος μιας Κυβέρνησης με στοχευμένη αποστολή, με στοχοπροσήλωση και μ΄έναν κοινό σκοπό, ν΄αναβαθμίσουμε τη Χώρα μας, να γυρίσουμε σελίδα, να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος» δήλωσε σχετικά προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή υψίστης σημασίας που έχει σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας παραγωγής έργου της Δημόσιας Διοίκησης και επακόλουθα την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών.


Η Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. κ. Δραμαλιώτη υπογράμμισε ότι τα πρώτα Επιτελικά Στελέχη είναι πολύ σημαντικό να στελεχώσουν τις υπηρεσίες συντονισμού των Υπουργείων και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιτελική διακυβέρνηση. «Σε μια εποχή συνεχών κρίσεων, αβεβαιότητας και πολυπλοκότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε καταρτισμένα στελέχη ικανά να διαχειριστούν τα σύνθετα προβλήματα και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε.  


Εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων παρατείνεται έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η εισαγωγική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς Οκτωβρίου. Η διάρκεια του Προγράμματος κατάρτισης θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.