putin-erdogan

 Πεπεισμένος ότι δεν πρέπει και δεν θα επιτραπεί, τελικά, στη Ρωσία, να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι από το 2014 καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία.


Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, θα επιστραφούν στην Ουκρανία, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσική Ομοσπονδία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών ως προϋπόθεση για μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία.

«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι... Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία» δήλωσε με βεβαιότητα ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα εάν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. «Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο θα ήθελε «να ολοκληρώσει αυτή την μάχη ειρηνικά». «Αυτή τη διένεξη, που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και τελικά κανείς δεν είναι κερδισμένος» προσέθεσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Μόσχα και το Κίεβο πέτυχαν συμφωνία για την ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.