Αντιπρόταση των δανειστών με σκληρές προτάσεις. Ζητούν μικρότερους φόρους για τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Απορρίπτει το Μαξίμου


Νέα πρόταση καταθέτουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν τη Δευτέρα με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθώντας τη γραμμή του ΔΝΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί, οι εκπρόσωποι των οποίων συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, θα προτείνουν μικρότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και -ως ισοδύναμο- την πρόβλεψη για μόνιμες και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Oπως μεταδίδει το Bloomberg, oι πιστωτές της Ελλάδας παρέδωσαν στην κυβέρνηση τους αναθεωρημένους όρους μιας συμφωνίας για τα κεφάλαια διάσωσης.
Πηγή του πρακτορείου αναφέρει ότι η αναθεωρημένη λίστα με τα μέτρα δόθηκε σήμερα το πρωί  στην ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η WSJ αναφέρει ότι έχει στα χέρια της έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προτού λάβει την αναγκαία βοήθεια διάσωσης.
Το πεντασέλιδο έγγραφο περιγράφει τα προαπαιτούμενα που είναι πρόθυμη να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τις πληροφορίες που έχουν οι πιστωτές για αρκετές μεταρρυθμίσεις.
Οι prior actions που περιγράφονται στο έγγραφο της κυβέρνησης, είναι στο ίδιο πλαίσιο με την πιο πρόσφατη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χαιρετίστηκε από τους θεσμούς την Δευτέρα, αναφέρει η εφημερίδα.
Τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σύμφωνα με το έγγραφο. Η Ελλάδα είχε προγραμματίσει να αυξήσει την εταιρική φορολόγηση στο 29%, αλλά στο έγγραφο οι πιστωτές περιορίζουν την αύξηση στο 28%. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα ελλείμματα του προϋπολογισμού , που πρέπει να καλυφθούν με άλλα μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και ζητούν την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017. Η ελληνική πρόταση ήθελε το ΕΚΑΣ να καταργείται σταδιακά μεταξύ του 2018 και του 2020.

Οι πιστωτές επίσης εξακολουθούν να επιμένουν για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.