Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το μέλλον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ....
Κυβέρνηση μειοψηφίας με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας, Ειδικού Σκοπού με υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή Εθνικής Ενότητας, είναι τα τρία σενάρια με το τελευταίο, αυτό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να αποκλείεται, καθώς κανένα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που δέχθηκαν να στηρίξουν το μνημόνιο που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένα να του παραχωρήσουν την εξουσία και να του παρέχουν στήριξη επί μακρόν.
Στο Μαξίμου μπορεί να ξορκίζουν την κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, όμως οι ένοικοι του μεγάρου της οδού Ηρώδου Αττικού 19 γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι η ψηφοφορία της Τρίτης ξεκινά με αφετηρία τα 38 «ΌΧΙ» της προηγούμενης ψηφοφορίας και λόγω των μέτρων που περιλαμβάνει, όπως το νέο Ταμείο που θα διαχειρίζεται Δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ, μπορεί να φτάσει (και να ξεπεράσει) ακόμα και τα 50 «ΟΧΙ» κυβερνητικών βουλευτών.
Ως εκ τούτου μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και μερίδα στενών συνεργατών του να επιμένουν ότι δεν θα παραχωρήσουν την εξουσία σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό για έξι εβδομάδες, όποτε και κλείνει η συμφωνία με του πιστωτές και πως θα συνεχίσουν να κυβερνούν με την στήριξη των άλλων κόμματων και την αλλά καρτ στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών, γνωρίζουν όμως καλά ότι αυτό το σενάριο είναι στον …αέρα. 
Εκτός και αν η ψηφοφορία της Τρίτης επιφέρει τις ίδιες ή και λιγότερες απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία τις 38 που έχει καταγράψει ήδη.

Γιατί …ξορκίζουν την κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού

Πίσω από την επίμονη άρνηση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει την διακυβέρνηση της χώρας έστω και για διάστημα λίγων εβδομάδων, κρύβεται η πρόθεσή του να οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα στις εκλογές, ώστε να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και των επιλογών και όχι αυτές να συναποφασίζονται σε συσκέψεις πολιτικών αρχηγών που θα στηρίζουν την κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού. 
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του να προχωρήσει και κάποια νομοσχέδια κυρίως από τον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της ΔΕΘ, για τα οποία βέβαια θα πρέπει η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο να πάρουν την έγκριση από του θεσμούς.
Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες μηδενικού δημοσιονομικού κόστους που θα ενισχύσουν το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης και θα ικανοποιούν ομάδες πολιτών, καθώς το Μαξίμου θα προετοιμάζεται για εκλογές το Φθινόπωρο. 
Στην πορεία προς τις κάλπες που δρομολογούνται με βάση το σχεδιασμό του Μαξίμου για τα μέσα Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν σκοπό να αντισταθμίσουν τις κοινωνικές και κυρίως τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φανούν άμεσα στους πολίτες από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της συμφωνίας ικανοποιώντας το «κοινώς περί δικαίου αίσθημα». 
Ο αγώνας κατά της διαπλοκής, η πάταξη της διαφοράς και το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική ατζέντα, με την κυβέρνηση να θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες αλλά και στους εταίρους και πιστωτές ότι είναι αποφασισμένη  να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κράτους. 
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπας επιθυμεί μια σύντομη προεκλογική περίοδο και έχοντας προχωρήσει σε ένα μίνιμουμ έστω αποφάσεων που θα αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση των διαδικασιών με το δημόσιο, να επουλώσει τις πολιτικές πληγές που άφησε στον ίδιο και το κόμμα του η συμφωνία. 
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά και να προδιαγράψει εκείνος  τις εξελίξεις πριν αυτές τον αιφνιδιάσουν. 
Βεβαίως μένει να φανεί και η στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση να τον …διευκολύνουν. 
Το αντίθετο.

Μετά τη μάχη για την κυβέρνηση η μάχη για το κόμμα

Ραντεβού στο Διαρκές Συνέδριο δίνει  ο Αλέξης Τσίπρας με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, στους οποίους διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, όσα «όχι» και αν ακουστούν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης.
«Τα εσωκομματικά θα λυθούν σε Έκτακτο Συνέδριο που δρομολογείται για τα τέλη Αυγούστου και όποιος θέλει μπορεί να θέσει και θέμα ηγεσίας» αναφέρει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των 3.000 μελών που απαρτίσουν το σώμα του Συνεδρίου. 
Η ίδια πηγή δεν απέκλειε τη διεξαγωγή Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με κεντρικό θέμα να δρομολογηθούν οι εσωκομματικές διεργασίες. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.