Δεν υπάρχει ακίνητο που δεν θα ενταχθεί σε αυτό το νέο υπερταμείο, λένε οι καλά γνωρίζοντες
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ΤΑΙΠΕΔ των 1.000 ακινήτων αποτελούσε "κακό δημοπρατήριο" και "ἑκτροφείο σκανδάλων"... το νέο υπερταμείο των 80.000 ακινήτων που προβλέπει το μνημόνιο 3, πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς;Αυτό επισημαίνουν άνθρωποι που εμπλέκονται στον τομέα του real estate, οι οποίοι μιλούν για το μεγαλύτερο ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία. 
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στο νέο υπερταμείο θα ενταχθούν από ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου νησιά, βραχονησίδες και παραλίες μέχρι θυγατρικές και μετοχές των τραπεζών, κρατικές επιχειρήσεις αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από τους επικείμενους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες σε ξηρά και θάλασσα.
Δεν υπάρχει ακίνητο που δεν θα ενταχθεί σε αυτό το νέο υπερταμείο, λένε οι καλά γνωρίζοντες ενώ βέβαιη θεωρείται από πολλούς και η ένταξη ενεργειακών εταιριών όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. 
Ο αριθμός των ακινήτων που θα ενταχθεί αναμένεται να φτάσεις τα 80.000 και είναι συνολικής επιφανείας 400.000 στρέμματα. Αμεσα αξιοποιήσιμα θεωρούνται 3.000 ακίνητα, ενώ ήδη 1.000 ακίνητα, όπως προαναφέρθηκε έχουν περάσει στον έλεγχο ττου ΤΑΙΠΕΔ. 
Το εν λόγω fund θα έχει έδρα στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν. Στόχος του θα είναι να πετύχει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ θα "κρατηθούν" ως εγγύηση για την αποπληρωμή προς τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, το 50% (12,5 δις. ευρώ) θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, και τα άλλα 12,5 δισ. για επενδύσεις.
Πολλά πάντως ερωτήματα γεννιούνται αν τελικά αυτός ο στόχος των 50 δις ευρώ που έχει τεθεί είναι εφικτός.
Αν λάβουμε μέχρι στιγμής υπόψη την λειτουργία και δράση του ΤΑΙΠΕΔ, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν αν γίνει. 
Είναι ενδεικτικό ότι από τα συνολικά 994 περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου που έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα προς αξιοποίηση στην ομπρέλα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μόλις 49 έχουν βρει το δρόμο της αξιοποίησης κι επιπλέον 945 βρίσκονται στην αναμονή. 
Σε πρώτη φάση πάντως η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, όπως άλλωστρε έχει υποσχεθεί στους δανειστές της, να προχωρήσει στην άμεση υπογραφή και υλοποίηση όλων των εκρεμμών αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ), ΟΛΘ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.