Staikouras

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον» που διεξάγεται στο Παρίσι.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα εξής:

«Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Γαλλία, στο Παρίσι. Αποτελεί όμως και ξεχωριστή τιμή να κηρύσσω, μαζί σας, την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που μου απηύθυνε αυτή την τιμητική πρόσκληση. Αλλά να το ευχαριστήσω και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Γαλλία. Είναι γνωστό ότι Γαλλία και Ελλάδα συνδέονται με βαθιές, μακρόχρονες, πολυ-επίπεδες, φιλικές, ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις αποδεικνύονται ανθεκτικές στον χρόνο. Σταθερά και διαχρονικά, η Ελλάδα και η Γαλλία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και η σχέση αυτή έχει δημιουργήσει, ανάμεσά μας, μεγάλη εμπιστοσύνη.

Μάλιστα, τη χρονιά που φεύγει, οι χώρες μας ενίσχυσαν περαιτέρω, μέσω διμερών συμφωνιών, τους δεσμούς και τη συνεργασία τους, στους τομείς τόσο της οικονομίας όσο και της άμυνας.

Στον μεν πρώτο τομέα, τον περασμένο Μάιο, υπογράψαμε την αναθεωρημένη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Γαλλίας και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε φορολογικά θέματα, προς όφελος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Στον δεύτερο τομέα, αυτόν της άμυνας, υπογράψαμε τη συμφωνία των δύο Κυβερνήσεων για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η συμφωνία, λίγες ημέρες αργότερα, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Κυρίες και Κύριοι,

Διερχόμαστε μια παρατεταμένη περίοδο διεθνών αναταράξεων, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των πολιτών και αφήνοντας ευκρινές αποτύπωμα στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών, πλέον και της Ελλάδας.

Σ’ αυτή τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά.

Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022, και 1,8% για το 2023.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022.

Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.

2ον. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά.

Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου.

Εφέτος εκτιμάται ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

Η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων.

Αυτό αποτυπώνεται στην προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, και από τη Γαλλία.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρωτιά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI.

Αυτό αποδεικνύεται από την έρευνα της EY, σύμφωνα με την οποία, τρεις στους τέσσερις επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική τα προσεχή τρία έτη.

Αυτό, τέλος, καταγράφεται στην Έκθεση του Economist, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά την τελευταία τριετία, σημειώνοντας άνοδο κατά 16 θέσεις.

Παράλληλα, η εξαγωγική βάση της Ελλάδας διαφοροποιείται σημαντικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Η Ελλάδα έχει πλέον έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μια.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται.

Έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010.

4ον. Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία.

5ον. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 160% του ΑΕΠ το 2023.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ευρώπης από το 2019.

Επίσης, εκτιμούμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, στο 1,6% του ΑΕΠ, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

Πρόκειται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη το 2022.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως αυτά υλοποιούνται τα τελευταία έτη, είναι γενναία και αποτελεσματικά, γιατί ταυτόχρονα είναι στοχευμένα και παροδικά.

6ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.

Η Ελλάδα βγήκε, το καλοκαίρι, από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η δε απόφαση του Eurogroup, πριν 1 εβδομάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της 1ης Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, για την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, ανοίγει, και επίσημα, ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Επισφραγίστηκε, έτσι, ότι η χώρα μας δεν αποτελεί, πλέον, εξαίρεση στην ευρωζώνη.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα, πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μεγάλες απαιτήσεις και τις πρωτοφανείς προκλήσεις της περιόδου.

Είναι επιτεύγματα συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεκτικά και υπεύθυνα, εντός και εκτός Ελλάδος, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

Όμως, η συγκυρία παραμένει κρίσιμη.

Και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η Γαλλία και όλη η Ευρώπη είναι μεγάλες, σύνθετες και διαρκείς.

Κατανοούμε – απόλυτα – ότι το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη, «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών και αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, ασκώντας τρομερές πιέσεις σε εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαιτούνται κοινές, συντονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση – όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – έχει ως βασικές προτεραιότητες, αφενός, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και, αφετέρου, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα:

1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη.

2η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

3η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες του θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

4η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών και η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών.

Ήδη, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί 440 έργα, προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.

Ενώ στο δανειακό σκέλος έχουν υποβληθεί 210 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, πάνω από 1,7 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

5η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστική είναι η συμβολή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας.

Η Ελλάδα έχει, ήδη, παραλάβει 9 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, και τις αμέσως επόμενες ημέρες παραλαμβάνει ακόμα 1, από τα 24 που έχει παραγγείλει.

Επίσης, θα παραλάβει 3 φρεγάτες Belh@rra την περίοδο 2025-2026.

Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.

Κυρίες και Κύριοι,

Συμπερασματικά, η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική, αλλά και αυτή που θα υλοποιηθεί – από την ίδια Κυβέρνηση – την επόμενη τετραετία, επιτυγχάνει συγκεκριμένους, σημαντικούς στόχους:

§ Διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την απρόσκοπτη στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

§ Προσελκύει επενδύσεις, σημαντικές και από τη Γαλλία, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

§ Αναβαθμίζει το κύρος, τη θέση και την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

§ Θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας, χτίζει ισχυρές, διεθνείς συμμαχίες, όπως είναι με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.

§ Οδηγεί, με ασφάλεια, το «καράβι» της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.

Με αυτά ως δεδομένα, σας καλώ να ενισχύσετε, περαιτέρω, τους ήδη ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς.

Πιστεύω ότι η απάντησή μας στο επιδεινούμενο ρευστό και αβέβαιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να είναι η ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας μας, σε μια κοινή πορεία. Προς όφελος της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ευρώπης».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.