Η ΕΚΤ συνεχίζει τη στήριξη υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης
(upd3) Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και η ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δάνειο στήριξης, «έλυσαν» τα χέρια του διοικητή της ΕΚΤ.
Παράλληλα δεν υπήρξε καμία απόφαση για haircut στα ελληνικά collaterals σήμερα, όπως ανακοίνωσε. 
Ο Draghi χαρακτήρισε απαραίτητη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι προκειμένου να είναι νομικά δυνατή. 
Η ΕΚΤ συνεχίζει τη στήριξη υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 
Δεν απειλείται η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όσο παρέχεται ρευστότητα από το σύστημα, καθησύχασε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όσον αφορά την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου, ο Draghi εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα το πληρώσει κανονικά.
Η συζήτηση περί Grexit δεν αποδυναμώνει την ένωση, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
«Είχαμε προτάσεις από αξιωματούχους να διακόψουμε τον ELA στην Ελλάδα πριν από πολύ καιρό», παραδέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης. 
Επίσης σημείωσε ότι δεν είναι η ΕΚΤ αυτή που αποφασίζει ποια χώρα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να παράσχουμε περισσότερη ρευστότητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Draghi.
«Το Ιούνιο οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έφτασαν στα 8,1 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων τον Ιανουάριο, έφυγαν 13,3 δισ. Η παροχή του ELA αυξήθηκε 35,2 δισ.
Η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι 130 δισ. ευρώ», παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία. 
Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, όπως αποδεικνύουν οι δείκτες ρευστότητας, τόνισε ο Draghi. 
Εάν όμως προσέξουμε την μεγάλη επίδραση των ελληνικών ομολόγων, υπάρχουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις βελτιώνουν την ποιότητα των ελληνικών collaterals. 
Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η παροχή ρευστότητας δεν θα κινδυνεύσει ένα bank run.
Έχουμε ικανοποιήσει πλήρως το αίτημα της ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας, υποστήριξε ο διοικητής της ΕΚΤ. 
Τα capital controls επιβλήθηκαν με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για να προστατεύσουν τις τράπεζες από το bank run, απάντησε ο Draghi. 
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως αντιδρά η ελληνική οικονομία με τα capital controls.
Τα capital controls σταμάτησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει collaterals.
Δεν εννοώ την κάθε τράπεζα, αλλά το σύστημα γενικότερα», εξήγησε ο Mario Draghi. 
Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για να "διαλύσει" τις αμφιβολίες των εταίρων, σημείωσε ο Draghi, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Που θα κριθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα QE
Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων QE, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE είναι να βρίσκεται σε πρόγραμμα. 
Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όροι συμμετοχής στο QE.
Η αποπληρωμή του ομολόγου στις 20 Ιουλίου θα αυξήσει τα περιθώρια.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο QE της ΕΚΤ χώρες των οποίων η αξιολόγηση είναι υπό αναθεώρηση. 

Έτοιμη η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ευρωζώνης εφόσον χρειαστεί
Τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ έχουν στόχο να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο μετά από την ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών. 
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν εξομαλυνθεί, έχουν ανακάμψει, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. 
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά στις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες της Ευρωζώνης το επιβάλλουν», υποστήριξε ο κ. Draghi. 
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. 
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στηρίζει την παραγωγική δραστηριότητα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.
Απαιτείται η συνέχιση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους.
Ο Draghi υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψιν τις γεωπολιτικές και συναλλαγματικές εξελίξεις στην προσπάθεια να μεταδοθεί η νομισματική πολιτική στην οικονομία.
Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη το προηγούμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα TLTROs για τη χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα βοήθησε στην πιστωτική επέκταση.

Αμετάβλητο το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο ΕΚΤ. 
Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.
Πλέον η προσοχή των αγορών στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου Draghi, καθώς θα αναφερθεί στο ελληνικό ζήτημα.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, αναμένεται να δεχθεί βροχή ερωτήσεων, ενώ σήμερα το Δ.Σ. θα αποφασίσει και για το ζήτημα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%. 
Όπως σχολιάζει το Marketwatch το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αφερέγγυο, μεσούσης της τραπεζικής αργίας, ενώ δεν έχει εξαλειφθεί η απειλή bank run μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες. 
Σήμερα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 
Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος, Marco Valli, προκειμένου η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση του ELA, πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας για φερεγγυότητα και ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. 
Η πιο καθαρή επιλογή για την ΕΚΤ είναι να αναμένει την οριστικοποίηση του τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα από τον ESM, ωστόσο αυτό θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες και οι τράπεζες δεν διαθέτουν αυτό το χρονικό περιθώριο. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.