Σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφιερωμένη στην Ελλάδα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου ηγετών της Ευρωζώνης και του τελεσιγράφου που έλαβε για συμφωνία έως την Κυριακή.


Ο κ. Τσίπρας έλαβε το λόγο λίγο μετά τις 11 το πρωί. Μεταξύ των άλλων είπε:

Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Τιμή μου να απευθυνώ στους αιρετούς εκπροσώπους σε μια κρίσιμη στιγμή.

Βρίσκομαι ανάμεσά σας μετά την απόφαση του ελληνικού λαού. Ισχυρή ετυμηγορία που μας έδωσε εντολή για οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη λύση. Χωρίς τα λάθη τους παρελθόντος, χωρίς αέναη λιτότητα.

Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης (τράπεζες κλειστές, προπαγάνδα ΜΜΕ) δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την ευρώπη, αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης.

Αναλάβαμε πριν από 5 μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους 5 μήνες, όμως τα αδιέξοδα αφορούν τα 5 χρόνια τςη εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδηγησαν σε έξοδο από την κρίση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έκανε πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής, δύσκολη σκληρή που έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού.

Και αλλού προγράμματα λιτότητας, αλλά πουθενά σε τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας.

Τα πέντε χρόνια διευρύνθηκε ανεργία, φτώχεια, αλλά και χρέος. Σήμερα η πλειοψηφία του λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απελευθερωθεί.

Δεκδικούμε μια συμφωνία που θα δείχνει φως στο τέλος του τούνελ. Μεταρρυθμίσεις που θα μεταθέτουν τα βάση στους ώμους αυτούς που προστάτευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και τα λιγότερα υφεσιακά μέτρα. Ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Καταπολέμηση ανεργίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Και άμεση έναρξη των συνομιλιών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης ολόκληρης.

Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό. Πήγαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχει λάβει η Ελλάδα δόσεις 7,2 δισ. ευρώ. Και τότε δεν δόθηκαν δόσεις γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο, γιατί και τότε δεν έβρισκε κοινωνική συναίνεση.

Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα πλήρωσε δόσεις 17,5 δισ. ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Εφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι κυβερνήσεις της Ελλάδας έφτιαξαν ένα πελατειακό κράτος ανέχθηκαν τη διαφθορά, ενίχυσαν τη διαπλοκή και άφησαν τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου.

Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα προγράμματα διάσωσης όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν αλλά και επέτειναν.

Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής κατεστημένο - ολιγάρχες - τράπεζες.

Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα.

Σήμερα εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού όχι για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τις καταστημένες νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Καλούμαστε να βρούμε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό που θα αποτρέψει τη ρήξη και διαλύση την Ευρώπη.

Τούτη την ώρα ελπίζω ότι όλοι θα ανταποκριθούμε και θα αναλάβουμε τον ιστορικό μας ρόλο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.