Ξανά στον ανακριτή εμφανίστηκε το πρωί ο μόλις χθες αποφυλακισθείς Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.


Ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς εμφανίστηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος το πρωί -λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας- προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμής δαπανών του Δήμου, όπου κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου διαπιστώθηκε «τρύπα», που σύμφωνα με τη δικογραφία ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε τελικώς ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογήθηκε δια υπομνήματος, αρνούμενος την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία που τού αποδίδεται και η οποία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο υπόμνημά του, ο τέως δήμαρχος φέρεται να αναφέρει ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

Η υπόθεση των ειδικών εντολών στον κεντρικό Δήμο άρχισε να ερευνάται ύστερα από σχετική εντολή που δόθηκε από τη γενική διεύθυνση επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Από τον διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι πολλές δαπάνες του Δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα. Η δικογραφία αφορά το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2004.

Όπως προκύπτει από δικαστικές πηγές, έγγραφο της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης βεβαιώνει ότι οι ειδικές εντολές στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ενταλματοποιηθεί και κατ' επέκταση δεν υπάρχει λογιστικό έλλειμμα, παρά μόνο διαχειριστική εκκρεμότητα.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε δημοτικοί υπάλληλοι. Εκτός από μία υπάλληλο, άπαντες έχουν απολογηθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι άνευ όρων.

Μετά το πέρας της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε εισαγγελέα, ο οποίος θα υποβάλει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.