GREK και ADRs μας δείχνουν τι θα συμβεί τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες μέχρι να κλείσει το arbitrage

(upd4)Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει αύριο 30 Ιουλίου λόγω σοβαρών τεχνικών ζητημάτων που αφορούν το παλαιό ή νέο χρήμα και η νέα ημερομηνία επανέναρξης της αγοράς προσδιορίζεται είτε για τις 3 Αυγούστου ή 5 Αυγούστου. 
Σήμερα στις 13:00 υπήρξε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων χρηματιστών, τραπεζών και εποπτικών αρχών...και αυτό που εξήχθη ως συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει εμπλοκή. 
Δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσει να ανοίξει αύριο 30 Ιουλίου το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι τράπεζες - 2 εξ αυτών συγκεκριμένα Πειραιώς και Alpha bank -  διαφωνούν με την διαδικασία αξιοποίησης των νέων χρημάτων το ονομαζόμενο new money και ζητούν χρόνο για να προσαρμοστούν τεχνικά. 
Η Eurobank και η Εθνική δήλωσαν ότι είναι έτοιμες τεχνικά. 
Οι τράπεζες διαφωνούν με την διαδικασία να προσέρχονται επενδυτές στα υποκαταστήματα, να καταθέτουν νέα χρήματα, τα οποία εν συνεχεία θα επενδύονται ως νέο χρήμα στο χρηματιστήριο. 
Λόγω αυτής της παραμέτρου έχει υπάρξει εμπλοκή. 
Οι τράπεζες ανέφεραν ότι χρειάζονται χρόνο αλλά...οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι και με δύο τράπεζες μπορεί να ανοίξει το χρηματιστήριο και οι άλλες δύο να εσνωματωθούν στην διαδικασία όταν θα είναι τεχνικά έτοιμες. 


Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα μήνα που παρέμεινε κλειστό κηλιδώνοντας την φήμη και τον ρόλο του ως μια ανεξάρτητη και διεθνοποιημένη αγορά...συνεχίζει να παραμένει κλειστό.  
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αρμόδιες αρχές του χρηματιστηρίου συνεδριάζουν σήμερα για να συναποφασίσουν τον ακριβή χρόνο επανέναρξης της χρηματιστηριακής αγοράς ωστόσο το αρχικό σχέδιο να ανοίξει 30 Ιουλίου προσκρούει σε εμπόδια.  
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανοίξει προσεχώς μαζί με τις τράπεζες αλλά χωρίς το short selling....με τις εξής παραδοχές 

1)Οι ξένοι θα είναι πλήρως απελευθερωμένοι θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες και κυρίως να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους χωρίς να εγκλωβίζονται τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα. 
Το σχέδιο που είχε υπάρξει οι ξένοι να υποχρεούνται να κρατούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που προήλθαν από ρευστοποιήσεις μετοχών αποσύρθηκε. 

2)Οι έλληνες ιδιώτες μέτοχοι παραμένουν σε ομηρία υπό την έννοια ότι υπάγονται στα capital controls αλλά πρακτικά θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες επί των υφιστάμενων κεφαλαίων. 
Αναμένεται αποσαφήνιση για το όριο των 5.000 ευρώ νέας επένδυσης ως χαρακτηριζόμενο νέο κεφάλαιο. 

3)Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης; 
Το παράδειγμα της Κύπρου και η συμπεριφορά του GREK στον NYSE στις ΗΠΑ είναι ένα ETF που αντιπροσωπεύει τον FTSE 25, δηλαδή τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Ελληνικής αγοράς αλλά και του ADR της Εθνικής τράπεζας με όρους arbitrage δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί στην πρώτη ημέρα. 
Το GREK στις 26 Ιουνίου είχε κλείσει στα 11,78 δολάρια με αντίστοιχο γενικό δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 797,52 μονάδες. 
Το GREK το οποίο διαπραγματεύεται καθ΄ όλη την διάρκεια που το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό έχει υποχωρήσει στα 9,66 δολάρια χθες 28 Ιουλίου του 2015. 
Χθες 28 Ιουλίου μάλιστα το GREK έκλεισε στα 9,66 δολάρια ή άνοδος +3,54%.
Μεταξύ των 11,78 δολαρίων στις 26 Ιουνίου και 9,66 δολαρίων στις 28 Ιουλίου προκύπτει μια μεσοσταθμική πτώση -15%. 
Αν δεχθούμε ότι ισχύει ο μηχανισμός του arbitrage – που ισχύει σε μεγάλο βαθμό – μεταξύ του GREK και του ελληνικού χρηματιστηρίου θεωρητικά την πρώτη ημέρας επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 30 Ιουλίου θα μπορούσε να κλείσει άμεσα αυτό το gap.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρητικά θα μπορούσε να κατέγραφε πτώση τουλάχιστον -15% και από τις 797 μονάδες να υποχωρούσε στις 680 μονάδες. 
Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το fair value της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αφαιρώντας τα ακραία σενάρια είναι 500-600 μονάδες. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.