Ελπιδοφόρες για την συνέχεια ήταν οι πρώτες δύο ημέρες λειτουργίας των τραπεζών οι οποίες κατέγραψαν καθαρή εισροή καταθέσεων, κάτι που εξέπληξε θετικά τις διοικήσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι στις καταθέσεις που έσπευσαν να πραγματοποιήσουν, κυμάνθηκαν από τις 5.000 έως τις 10.000 ευρώ, κάτι που βοήθησε την ρευστότητα, παρά τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων που υπάρχει ακόμα. Έτσι τραπεζικοί κύκλοι διαμηνύουν πως εάν η κατάσταση συνεχίζει να ομαλοποιείται μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν, σύντομα θα ξανακατατεθούν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το tovima.gr, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως μπορεί τα νούμερα ακόμη να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αποτελεί μία άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, ως προς τη συμπεριφορά του συναλλακτικού κοινού, το οποίο επιδεικνύει μέχρι στιγμής μεγάλη ψυχραιμία.

Ομαλά κύλισαν και οι πρώτες ημέρες πρόσβασης στις θυρίδες, καθώς δεν δημιουργήθηκε πανικός και οι ενοικιαστές τους εξυπηρετήθηκαν χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα χρήματα που κατατέθηκαν προέρχονταν τόσο από τις θυρίδες, όσο και από τα … στρώματα.

Οι λόγοι της κατάθεσης σχετίζονται με την ασφάλεια διακράτησής τους σε προσωπικές κρυψώνες, με την πληρωμή υποχρεώσεων (οι τόκοι έχουν αρχίσει να τρέχουν στα δάνεια από την περασμένη Δευτέρα), όσο και με στρατηγικές διασποράς του κινδύνου (κατανομή ρευστότητας σε θυρίδες, «σεντούκια», λογαριασμούς).

Ενδεικτικό των εισροών που σημειώθηκαν είναι το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δεν ζήτησαν νέα χαρτονομίσματα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κάποιες μονάδες που εμφάνισαν πλεόνασμα μετρητών κάλεσαν χρηματαποστολές για την αποστολή χρημάτων στα κεντρικά θησαυροφυλάκια.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.