Στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται ο λογαριασμός του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή χωρίς ακόμη να έχουμε… τελειώσει.


Από το νομοσχέδιο, εξακολουθούν να… απουσιάζουν κρίσιμες διατάξεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία όπως είναι η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, διάταξη που μπήκε και βγήκε από το νομοσχέδιο και δεν αποκλείεται να ξαναμπεί πριν φτάσουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

 Ποιοι θα πληρώσουν αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ;

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο «χαστούκι» στα νοικοκυριά προέρχεται από τον ΦΠΑ. Με μαζικές μετατάξεις περίπου 100 προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στοπ 23%, η κυβέρνηση στοχεύει στο να εισπράξει 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο. Ξεχωρίζουν η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιβολή ΦΠΑ για πρώτη φορά στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία –η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει από τώρα όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο-  αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στους κινηματογράφους κλπ. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Περιλαμβάνει γιαούρτια, καφέδες, λουκάνικα, κονσέρβες, τριμμένα τυριά, λουλούδια και δεκάδες άλλα προϊόντα ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες (πλην των… γραφείων τελετών που διασώζονται) μεταφέρονται στο 23%.

Δεύτερο βαρύ μέτρο, αποτελεί –από εισπρακτικής απόδοσης, η επιβολής εισφοράς στις συντάξεις. Οι κύριες συντάξεις θα υποστούν αύξηση της εισφοράς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και οι επικουρικές κατά έξι μονάδες. Είναι ένα μέτρο άμεσης απόδοσης από το οποίο το δημόσιο θέλει να εισπράξει πάνω από 840 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, θα μετουσιωθεί σε άμεση μείωση των καθαρών αποδοχών των συνταξιούχων ακόμη και κατά 10% σε αρκετές περιπτώσεις.

Τρίτο πλήγμα, η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις. Περίπου 410 εκατομμύρια ευρώ θα εξασφαλίσει το κράτος από την αναπροσαρμογή του συντελεστή από το 26% στο 29%. Το βάρος για τις επιχειρήσεις θα ανέβει ακόμη περισσότερο καθώς 445 εκατομμύρια ευρώ θα αποδώσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από υο 80% στο 100%) αλλά και για τις μικρότερες (από το 55% στο 75%)

Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα αποδώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 αν και ακόμη αναζητείται το αν η διάταξη θα αγγίξει τα εισοδήματα του 2014 ή του 2015.

Μέτρο που επίσης θα πλήξει τη μέση οικογένεια, είναι η αύξηση στις ασφάλειες. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 75.6 εκατομμύρια ευρώ και θα τον πληρώσουν οδηγοί αυτοκινήτων (σ.σ θα επιβληθεί φόρος 15% από 10% σήμερα, όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια (κάνουν υποχρεωτικά ασφάλεια πυρός) αλλά και όσοι έχουν ασφάλειες ζωής (καθιερώνεται φόρος 4% ακόμη και για τα παλαιά συμβόλαια).

Η κρυφή διάταξη-«βόμβα»

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μια κρυφή διάταξη «βόμβα». Η επίπτωση της, δεν είναι εμφανής εκ πρώτης όψεως ωστόσο, στην πράξη θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την καταβολή των συντάξεων τα επόμενα χρόνια. Τι προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη; «Από 01/01/2016, οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης,  διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα έτους 2015».

Το «πάγωμα» της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του 2015 μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε νέες περικοπές των συντάξεων. Η συνταξιοδοτική δαπάνη, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο καθώς, λόγω γήρανσης  πληθυσμού και αθροών συνταξιοδοτήσεων, αυξάνει ο αριθμός των συνταξιούχων και κατά συνέπεια η συνταξιοδοτική δαπάνη. Από τη στιγμή που το κράτος δεν θα μπορεί να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ο μόνος τρόπος για να καλύπτεται το επιπλέον ποσό θα είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Νέα αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών ή προβλήματα στην εισφοροδιαφυγή, θα υποχρεώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να στραφεί στο σκέλος των δαπανών για να καλύψει τη διαφορά ανοίγοντας έτσι νέο «παράθυρο» για περικοπή συντάξεων. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.