Ενότητα ζήτησε στην Πολιτική Γραμματεία ο Τσίπρας - Το ευρώ δεν είναι ταμπού επιμένει ο Λαφαζάνης, κάνοντας βήμα εξόδου - Εκδήλωση για τη δραχμή από την Αριστερή Πλατφόρμα


Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη για διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα.


Όπως υποστήριξε, τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς.

Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε, απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

«Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε» τόνισε, υπερθεματίζοντας ότι υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

Όσον αφορά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ανέφερε ότι έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά.

«Πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο), όπως  επίσης και τα λάθη που κάναμε» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της Ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη για απομείωση του χρέους, η οποία  ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης.

«Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις» υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.

Η Αριστερή Πλατφόρμα... γιορτάζει 

Το απόγευμα της Δευτέρα, η Αριστερή Πλατφόρμα διοργάνωσε εκδήλωση στον Πανελλήνιο για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας iskra.gr με κεντρικό ομιλητή των Παναγιώτη Λαφαζάνη και σύνθημα «Το Όχι δεν ηττήθηκε» 

Η εκδήλωση αυτή ερμηνεύεται ως κίνηση επίδειξης δύναμης από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, εξέφρασε την άποψη ότι το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την Ευρωζώνη «δεν είναι καθόλου καταστροφή».

Αναφέρει ακόμη ότι το μεγαλύτερο λάθος του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει μια πορεία εξόδου εφόσον χρειαζόταν.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.