Περίπου 40.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν στα τέλη της εβδομάδας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στις συνοικίες με χαμηλό υψόμετρο στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, εξαιτίας της υπερχείλισης ενός ποταμού, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ανέφεραν οι αρχές.


Εκτοπίστηκαν 7.800 οικογένειες, ή περίπου 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, η οποία υπάγεται στην προεδρία της Παραγουάης, καθώς και της υπηρεσίας του δήμου της Ασουνσιόν για την αντιμετώπιση καταστροφών.

«Περίπου το 15% των πληγέντων» είχε χρειαστεί να απομακρυνθεί και την περασμένη χρονιά και οι οικογένειες αυτές «είχαν ζητήσει βοήθεια από το κράτος προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε περιοχές της πρωτεύουσας με μεγαλύτερο υψόμετρο», ανέφερε μιλώντας στον Τύπο η διευθύντρια της υπηρεσίας του δήμου της Ασουνσιόν, η Νίντια Λόπες.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Παραγουάης εκτίμησε ότι η υπερχείλιση του ποταμού οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και προέβλεψε ότι το επίπεδο των υδάτων του ποταμού ενδέχεται να ανέβει ακόμη περισσότερο.

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», προειδοποίησε η Λόπες και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των οικογενειών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυξήθηκε αλματωδώς την Παρασκευή.

Εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων του Ρίο Παραγουάη, που φθάνει πλέον τα 6,11 μέτρα από τα 5,5 μ. όπου βρίσκεται συνήθως, πλημμύρισε εξάλλου η λαϊκή συνοικία όπου είχαν συγκεντρωθεί 10.000 πιστοί για να δουν τον πάπα Φραγκίσκο την 12η Ιουλίου.

«Οι αρχές υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτε», κατήγγειλε ένας κάτοικος της Ασουνσιόν, ο Ούγο Φερνάντες. Θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί όχι ένα, αλλά «δύο φράγματα με τα χρήματα που δαπανώνται για κάθε απομάκρυνση» των κατοίκων εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.